Μέρα 14η-15η: είχαμε ανάγκη από μια Πάτρα

Έχει ξημερώσει Δευτέρα, είμαστε δυο εβδομάδες στους δρόμους και μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι διανύοντας μια πολύ όμορφη διαδρομή, φτάνουμε απογευματάκι στην Πάτρα.

Διάβασε εδώ το προηγούμενο άρθρο του Road Trip. Που ήμασταν πριν την Πάτρα;

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα θα μας φιλοξενούσε ένας πολύ καλός φίλος, ο Σπύρος. Θα μέναμε για 2 μέρες και για να ξεκουραστούμε αλλά και για να τη γυρίσουμε με κάποιον ντόπιο μιας και δε ξέραμε πολλά πράγματα για την 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Λίγα λόγια για την Πάτρα

Η Πάτρα είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα και η 1η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου με 170.000 κατοίκους περίπου. Αποτελεί σημαντικό λιμάνι της Δυτικής Ελλάδος και συνδέεται ακτοπλοϊκώς τόσο με τα νησιά του Ιονίου όσο και με τα μεγάλα λιμάνια της γειτονικής Ιταλίας.

Ιδιαίτερη ακμή γνώρισε και στις αρχές του 20ου αιώνα με το εμπόριο σταφίδας καθώς ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο οργανωσης και παραγωγής εξάγοντας μεγάλες ποσότητες σε ευρωπαϊκές χώρες .

Διάσημη όμως έγινε για το καρναβάλι της, με τα πρώτα καρναβαλικά δρώμενα να τοποθετούνται στο μέσο του 19ου αιώνα (1829). Διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο και λαμβάνουν μέρος χιλιάδες Πατρινοί και πολλοί επισκέπτες.

Η λειτουργία των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Πανεπιστημίου και του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, προσδίδει πολλαπλές ωφέλειες στην οικονομική ζωή του τόπου.

Μια πόλη ζωντανή, γεμάτη ενέργεια και με έντονη νυχτερινή ζωή, που με τη βοήθεια του Σπύρου είδαμε πολλά και θα σας τα εξιστορήσουμε παρακάτω.

Τι είδαμε στην Πάτρα

Πλατεία Γεωργίου

H πλατεία Γεωργίου είναι η κεντρική πλατεία της Πάτρας όπου δεσπόζει το θέατρο Απόλλων το οποίο είναι έργο του Ερνέστου Τσίλλερ και είναι μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου. Κατασκευάστηκε το 1872.

 

Υψηλά Αλώνια ή Ψηλαλώνια

Η ομορφότερη πλατεία της Πάτρας . Με αρκετό πράσινο και μαγαζιά για όλα τα γούστα. Στο κέντρο δεσπόζει το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού ο οποίος ξεκίνησε την επανάσταση με τους αγωνιστές στη πόλη των Πατρών το 1821.

 

To Ρωμαϊκό Ωδείο

Το Ρωμαϊκό ωδείο είναι ένα ρωμαϊκό θέατρο που χρονολογείται από τον 2 αιώνα μ.χ με χωρητικότητα 2600 θεατών. Αναστηλώθηκε το 1963 και από τότε φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων. (φώτο: shutterstock.com)

Έπειτα κατηφορίσαμε τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου και βγήκαμε στην οδό Ηφαίστου όπου τα αναρριχώμενα φυτά σε συνδυασμό με τα μαγαζάκια της περιοχής, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό παρόμοιο με το Ψυρρή στην Αθήνα και την Άνω Πόλη στη Θεσ/νίκη. Βρισκόμαστε στην εναλλακτική περιοχή της Πάτρας με όμορφα μαγαζάκια για μεζέ και τσίπουρο. Περπατώντας στα αριστερά της Ηφαίστου είδαμε ένα μέρος του Ρωμαϊκού Σταδίου καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από τις πολυκατοικίες της περιοχής. Συνεχίζοντας στο τέλος του δρόμου βγήκαμε στο ναό της Παντάνασσας ο οποίος αναστηλώθηκε πρόσφατα και είναι από τους πιο αρχαίους ναούς της πόλης των Πατρών.

Σκάλες Γεροκωστοπούλου
Σκάλες Γεροκωστοπούλου
Ο πεζόδρομος της Ηφαίστου
Ο πεζόδρομος της Ηφαίστου

 

Άγιος Αντρέας

Είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός της Ελλάδας και ο τρίτος μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Χτίστηκε στο μέρος όπου μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας ο οποίος είναι και ο πολιούχος της Πάτρας.  Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1908 και τελείωσε το 1974. Καλύπτει εμβαδόν περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων. Πάνω στον κεντρικό θόλο υπάρχει ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων και στους υπόλοιπους θόλους υπάρχουν 12 μικρότεροι σταυροί. Αυτοί οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του.(φώτο: shutterstock.com)

Άγιος Αντρέας Πάτρα

Ο φάρος της Πάτρας

Απέναντι από τον ναό του Αγίου Ανδρέα δεσπόζει ο φάρος σήμα κατατεθέν της Πάτρας. Για τους μεγαλύτερους ο φάρος δέσποζε έως το 1972 στο μώλο του Αγίου Νικολάου άλλα γκρεμίστηκε για να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του λιμανιού και κατασκευάστηκε στη νέα του θέση το 1999 σαν σημείο αναφοράς πολιτισμού. Στο ισόγειο του λειτουργεί καφέ όπου περιβάλλεται από ένα όμορφο μικρό παρκάκι.(φώτο: shutterstock.com)

Ο φάρος της Πάτρας

Νότιο Πάρκο

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας παραλιακά από το Φάρο και τον Άγιο Ανδρέα συναντάμε στα δεξιά μας προς τη παραλία το νότιο πάρκο που είναι ένας καινούργιος και όμορφος χώρος αναψυχής, σημείο αναφοράς των κατοίκων των γύρω περιοχών. Εκτείνεται από το Φάρο έως το νέο λιμάνι και αποτελείται από ποδηλατόδρομους, παιδικές χαρές, πίστα pump track , πάρκο σκύλων και πολλά παγκάκια και τραπέζια συνθέτοντας ένα όμορφο σκηνικό χαλάρωσης.

Συνεχίζοντας στην παραλιακή της Πάτρας

με το αυτοκίνητο παρατηρήσαμε αριστερά μας πλήθος παλιών εγκαταλελειμμένων εργοστασίων. Μάθαμε πως ήταν παλιά εργοστάσια της εποχής του ’60 που γνώρισαν μεγάλη δόξα και άντεξαν έως και τα μέσα του ’90 γιατί πολλά από αυτά δεν εκσυγχρονίστηκαν η μεταφέρθηκαν σε χώρες των Βαλκανίων όπου το εργατικό προσωπικό είναι κατά πολύ φτηνότερο. Κάποια από αυτά είναι η Πειραϊκή – Πατραϊκή που απασχολούσε σχεδόν 4500 εργαζομένους, η χαρτοβιομηχανία Λαδόπουλου 3000, η Ντρέσκο, η Barilla, η Pirelli με 1500 άτομα. Πλέον κατοικούνται από ελάχιστους μετανάστες που έχουν απομείνει, οι οποίοι προσπαθούν μέσω του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι, να ταξιδέψουν σε άλλες πολιτείες …

Art Walk Patras

Μια πολύ ωραία φάση αν βρεθείτε καλοκαιράκι στην Πάτρα είναι το Art Walk Patras. Φέτος θα διεξαχθεί για 5η συνεχόμενη χρονιά με τη συμμετοχή δέκα διεθνούς φήμης καλλιτεχνών της street art και θα λάβει μέρος τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Περίπου 10 κτίρια βάφονται κάθε χρόνο δίνοντας χρώμα, ζωντάνια, ερωτήματα, φαντασία και σύγχρονα έργα τέχνης στην πόλη της Πάτρας.

Αχάϊα Κλάους

Ένα από τα στολίδια της Πάτρας με την αγαπημένη Μαυροδάφνη. Οινοποιείο από το 1861, το παλαιότερο στην Ελλάδα. Αφού ξεναγηθείτε στους τεράστιους χώρους και τα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια αποθήκευσης του κρασιού, θα έχετε την δυνατότητα να γευτείτε διάφορες ποικιλίες κρασιού και να ενημερωθείτε σχετικά. Εξαιρετική η θέα από το κάστρο της Αχάϊα Κλάους, πραγματικά αξίζει η επίσκεψη. Να προσθέσω πως η είσοδος είναι δωρεάν. Για περισσότερα στη σελίδα τους

Αχάϊα Κλάους1
Αχάϊα Κλάους1
Αχάϊα Κλάους2
Αχάϊα Κλάους2
Αχάϊα Κλάους3
Αχάϊα Κλάους3
Αχάϊα Κλάους4
Αχάϊα Κλάους4
Αχάϊα Κλάους 5
Αχάϊα Κλάους 5
previous arrow
next arrow
 

Οι 193 σκάλες του Αγίου Νικολάου

Οι σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας. Από την κορυφή τους η θέα που προσφέρουν προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας είναι πανέμορφη. Κάπου εκεί περάσαμε το ένα βράδυ με τον φίλο μας Σπύρο.

Εντυπώσεις – Ένα ευχαριστούμε είναι λίγο Σπύρο

Το διήμερο αυτό στην Πάτρα ήταν ότι ακριβώς χρειαζόμασταν. Θέλαμε λίγο φασαρία μετά από τόσες μέρες στη φύση. Θέλαμε να γυρίσουμε μια μεγαλούπολη για την οποία ξέραμε λίγα πράγματα ως τότε. Αναδιοργανωθήκαμε, πλύναμε ρούχα στα πλυντήρια για φοιτητές κυρίως, πήγαμε σε παιδικές χαρές (έχουμε και μια Αναστασία μαζί μας που έχει ανάγκη από παιχνίδι), βγήκαμε τις βόλτες μας και γενικά ήταν ένα ξένοιαστο διήμερο  με πολλές εικόνες.

Ο Σπύρος από την πρώτη στιγμή, τότε που το πλάνο του ταξιδιού ακόμα χτιζόταν στο μυαλό μας, είχε προσφερθεί να μας φιλοξενήσει. Και όπως το περιμέναμε ήταν ο τέλειος οικοδεσπότης.

Και τι δεν έκανε για να μας αφήσει ευχαριστημένους. Μέχρι και γυναικολόγο μας βρήκε για μια τυπική επίσκεψη της Γιώτας μιας και οι μέρες της γέννας πλησίαζαν. Ότι και να πούμε είναι λίγο φίλε. Περιμένουμε να ανταποδώσουμε όταν βρεθείς στα μέρη μας.

Με τον Σπύρο, παγωτάκι, τελευταίο βράδυ
Είχαμε και πάρκινγκ

Όλο το ταξίδι μας 

Διαβάστε για το σκεπτικό του ταξιδιού μας 

Διαβάστε για την 1η μέρα του ταξιδιού μας ” Αετομηλίτσα “

Διαβάστε για την 2η μέρα του ταξιδιού μας ” Πύρσόγιαννη”

Διαβάστε για την 3η μέρα του ταξιδιού μας ” Κόνιτσα, Πηγές Βελλάς, Κήποι “

Διαβάστε για την 4η μέρα του ταξιδιού μας ” Οδηγώντας στα Ζαγοροχώρια “

Διαβάστε για την 5η-6η-7η μέρα του ταξιδιού μας ” Βοβούσα-Το παραμυθένιο χωριό της Ηπείρου “

Διαβάστε για την 8η μέρα του ταξιδιού μας ” Στις μαρτυρικές Λιγκιάδες Ιωαννίνων “

Διαβάστε για την 9η μέρα του ταξιδιού μας ” Περιπλανώμενοι στην Ήπειρο “

Διαβάστε για την 10η μέρα του ταξιδιού μας ” Έτσι ξαφνικά “

Διαβάστε για την 11η-12η μέρα του ταξιδιού μας ” Καναλάκι – Αχέρωντας – Λούτσα “

Διαβάστε για την 13η μέρα του ταξιδιού μας ” Κορωνησία – Το ψαροχώρι που επιπλέει στο νερό “

Διαβάστε για την 14η-15η μέρα του ταξιδιού μας ” Είχαμε ανάγκη από μια Πάτρα “

Διαβάστε για την 16η-17η μέρα του ταξιδιού μας ” Η Ελαία και η καρέτα-καρέτα “

Διαβάστε για την 18 μέρα του ταξιδιού μας ” Καταρράκτες Νέδας, Ναός Επίκουρου, ποταμός Λούσιος “

Διαβάστε για την 19η μέρα του ταξιδιού μας ” Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα και ύπνο σε μοναστήρι “

Διαβάστε για την 20η μέρα του ταξιδιού μας ” Καταρράκτες Πολυλιμνίου, Βοιδοκοιλιά, Πύλος “

Διαβάστε για την 21η μέρα του ταξιδιού μας “Από την Πύλο στην Καρδαμύλη με στάση στον Φοινικούντα “

Διαβάστε για την 22η μέρα του ταξιδιού μας ” Μπαίνουμε στη Μάνη “

Διαβάστε εδώ για την 23η μέρα του ταξιδιού μας ” Μάνη Μάνη tour “

Διαβάστε εδώ για την 24η μέρα του ταξιδιού μας ” Μαγευτική Ελαφόνησος “

Διαβάστε εδώ για την 25η μέρα του ταξιδιού μας ” Μονεμβασιά είσαι μια κούκλα “

Διαβάστε εδώ για την 26η μέρα του ταξιδιού μας ” Ζαρούχλα, Λίμνη Τσιβλού και λίγο Αθήνα “

Διαβάστε εδώ για την 27η μέρα του ταξιδιού μας ” Η μοναδική Παύλιανη “

Διαβάστε εδώ για την 28η μέρα του ταξιδιού μας ” Ανατολικό Πήλιο “

Roadtrip – The end

Δες και τα instagram stories της 14ης-15ης μέρας

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x