Παιδικό Κάθισμα: Μια σοβαρή επένδυση για τα παιδιά μας

Από τον κακό το λύκο…στο rear facing car seats!!!

Φάε όλο το φαΐ σου για να μεγαλώσεις, οι άντρες δεν κλαίνε….. είσαι μικρή ακόμη, δεν μπορείς….. Κάπου εκεί ανάμεσα, ακούγαμε όταν ήμασταν μικροί και το υπέροχο: “θα κάτσει στο πίσω κάθισμα και θα την κρατάει η γιαγιά στην αγκαλιά της (ή η μαμά, ή η θεία, ή κάποιος μεγάλος!!!)”. Οι -μεγάλοι- εκείνης της εποχής, είχαν μάλλον super δυνάμεις. Γιατί τώρα που μεγαλώσαμε, κάναμε παιδιά και το ψάξαμε λίγο παραπάνω, καταλάβαμε ότι στις μέρες μας η αγκαλιά στο αυτοκίνητο σίγουρα δεν είναι αρκετή….

Ας τα πάρουμε από την αρχή!

Το 2013 αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδί, την Αναστασία. Λίγο πριν έρθει στη ζωή μας, μέσω του Τμήματος Προγεννητικής Αγωγής & Προετοιμασίας Νέων Γονέων γνωρίσαμε τις μαίες του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης(ευγνώμων…). Οι μαίες αυτές κάνουν δωρεάν σεμινάρια σε μέλλοντες γονείς και τους ενημερώνουν για ότι μπορεί να αφορά ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή. Εκεί λοιπόν ακούσαμε για πρώτη φορά ότι στην Ελλάδα οι γονείς δίνουν μεγάλα ποσά στο καρότσι με το οποίο θα πάνε βόλτα το μωρό τους, αλλά όχι στο καθισματάκι του αυτοκινήτου με το οποίο θα μεταφέρουν το παιδί τους…

Τι πρέπει να προσέξετε

Έτσι, μετά από τα όσα ακούσαμε στα σεμινάρια αυτά, αρχίσαμε να το ψάχνουμε λιγάκι παραπάνω. Παρακάτω καταγράφουμε σε τυχαία σειρά τις σημαντικότερες πληροφορίες από όσα διδαχθήκαμε:

  1. Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού(Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας).
  2. Επιλέγουμε να αλλάξουμε καθισματάκι αυτοκινήτου ακολουθώντας κατά βάση το βάρος του παιδιού.
  3. Είναι σημαντικό το παιδί να κάθεται ανάποδα από την φορά κίνησης του αυτοκινήτου τουλάχιστον μέχρι τα 1,5 έτη, καθώς το κεφάλι του είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Σε περίπτωση λοιπόν σύγκρουσης δεν μπορεί να το συγκρατήσει.  Στις σκανδιναβικές χώρες το νούμερο αυτό είναι μεγαλύτερο και φτάνει ακόμη και τα 4 έτη.
  4. Αν το δούμε και πέρα από το κομμάτι της ασφάλειας, καθισμένο στο κατάλληλο για την ηλικία του κάθισμα, το παιδί μπορεί και κοιμάται πιο άνετα. Επίσης μπορεί να βλέπει από το παράθυρο κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  5. Απλό ανυψωτικό κάθισμα(boost) επιτρέπει τη χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου στο ενδεδειγμένο ύψος, ωστόσο σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης δεν προστατεύει(drive.gr).
  6. Όταν κάθεται το παιδάκι στο κάθισμα, δεν θα πρέπει να φοράει μπουφάν ή χοντρά ρούχα καθώς δημιουργούν ψευδή αίσθηση του όγκου του παιδιού. Αφού το δέσουμε το μόνο που θα πρέπει να χωράει ανάμεσα από τη ζώνη και το παιδί είναι το χέρι μας.
  7. Σε περίπτωση που επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε μεταχειρισμένο καθισματάκι, θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν έχει εμπλακεί σε ατύχημα, κάτι που το καθιστά αυτομάτως ακατάλληλο. Τα καθισματάκια αυτοκινήτου έχουν ημερομηνία λήξης.
  8. Η ζαλάδα που πιθανόν να σκεφτεί κανείς σαν αιτία για να μην έχει το παιδικό κάθισμα γυρισμένο ανάποδα, δεν ευσταθεί, καθώς σύμφωνα με έρευνες, αναπτύσσεται στην ηλικία των 4-6 ετών.
  9. Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε κάθισμα βεβαιωθείτε πρώτα εάν είναι συμβατό με την μάρκα του αυτοκινήτου σας.
  10. Έρευνες λένε πως μόνο το 50% των τρίχρονων είναι ασφαλή να ταξιδέψουν κοιτώντας μπροστά. Όλα τα υπόλοιπα χρειάζονται κι άλλο χρόνο.
  11. Από το 1992 μέχρι το 1997, μόνο 9 παιδιά που καθόντουσαν σε παιδικά καθίσματα γυρισμένα προς τα πίσω σκοτώθηκαν στην Σουηδία. Όλα είχαν εμπλοκή σε τροχαίο τόσο καταστροφικό που δεν υπήρχαν επιζήσαντες.
  12. Τα τροχαία αποτελούν την Νο 1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών. Για το λόγο αυτό δεν έχουμε καμία δικαιολογία…να μην γνωρίζουμε πώς να βάλουμε το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο(autotriti.gr).

Και για την ιστορία..

Το πρώτο οδικό ταξίδι με παιδί το κάναμε όταν η Αναστασία ήταν 6 μηνών. Η διαδρομή ήταν από Θεσσαλονίκη για Κέρκυρα. Ακολούθησε το 15ήμερο ταξίδι μας πάλι με την Αναστασία, από Θεσσαλονίκη με προορισμό το Σαράγεβο και επιστροφή από Ιταλία. Έπειτα η Τουρκία και η λατρεμένη Καππαδοκία. Συνεχίσαμε τα οδικά αφού είδαμε ότι η Αναστασία ήταν πολύ χαρούμενη, με ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια με την μικρή μας, 4 ετών πλέον, έως την Εσθονία και το αγαπημένο μας Ταλίν. Σε όλα αυτά η Αναστασία ήταν καθισμένη σε ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου (εμείς είχαμε μια προτίμηση στην εταιρία BESAFE) και γυρισμένη προς τα πίσω. 

“Δώστε λοιπόν χρόνο στον εαυτό σας να αποφασίσετε για το κατάλληλο καθισματάκι, …δώστε χρόνο στον εαυτό σας να το εγκαταστήσετε σωστά. Και μην ξεχνάτε πως είναι προτιμότερο να επενδύσετε χρήματα σ’ ένα ασφαλές παιδικό κάθισμα παρά σ’ ένα καρότσι για βόλτες”

 * Από την ημέρα που βγαίνει από το μαιευτήριο το μωρό πρέπει και μπορεί να κάθεται σε κάθισμα παιδικό. Eίναι μικρό, αλλά με υπομονή και επιμονή μπορεί. 

 * Υπάρχει τρόπος να επικοινωνείτε με το παιδί σας. Στο εμπόριο θα βρείτε διαφόρων ειδών καθρέφτες που τοποθετούνται στο προσκέφαλο των πίσω καθισμάτων έτσι ώστε να βλέπετε το μωρό σας ανά πάσα στιγμή. 

Εδώ είμαστε στο δρόμο προς Σαράγεβο το 2016. Η Γιώτα τοποθετεί τον καθρέφτη για να έχουμε άμεση οπτική επαφή με την Αναστασία

 * Σε περίπτωση που θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να μετακινηθείτε μαζί με το παιδί σας υπάρχει λύση. Μπορείτε να ζητήσετε να σας τοποθετήσουν ένα παιδικό καθισματάκι. 

Εδώ είμαστε στα Κύθηρα το 2015, όπου νοικιάσαμε αυτοκίνητο και φυσικά ζητήσαμε καθισματάκι για την Αναστασία

Επίσης θα σας παρακαλέσω πολύ να αφιερώσετε 1 πολύ σημαντικό λεπτό από τη ζωή σας και να δείτε το παρακάτω βίντεο. ↓

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kiki_mcf
16 Φεβρουαρίου 2021 23:36

Πολύ ωραίο και σημαντικό άρθρο παιδιά!

sef
Admin
sef
17 Φεβρουαρίου 2021 14:25
Reply to  Kiki_mcf

Γεια σου Κική. Σ ευχαριστούμε. Χαιρετισμούς στην όμορφη Κομοτηνή 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x