Ιθάκη: Στην πατρίδα του Οδυσσέα

H αφορμή για να επισκεφθούμε την Ιθάκη το καλοκαίρι του 2018, δόθηκε από ένα πρότζεκτ που διδάχθηκε η Αναστασία στο σχολείο της λίγο καιρό νωρίτερα. Ποιο ήταν αυτό; Η Οδύσσεια. Καθημερινά ερχόταν σπίτι με νεότερες πληροφορίες για τον Όμηρο, την Τροία, τον Οδυσσέα, την Ιθάκη…

Το έντονο ενδιαφέρον της για το μεγάλο αυτό ηρωικό έπος ήταν και ο βασικός λόγος που επιλέξαμε την καταπράσινη και γαλήνια Ιθάκη, την πατρίδα του Οδυσσέα, για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Που είναι η Ιθάκη-Πληροφορίες για το νησί

Η Ιθάκη βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και ανήκει στα λεγόμενα Επτάνησα. Ενώ οι δημοφιλείς της γείτονες (Λευκάδα-Κεφαλλονιά-Ζάκυνθος) προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, η Ιθάκη είναι ένας προορισμός που δε φημίζεται για τις ορδές τουριστών που την προτιμούν. Κάτι σημαντικό για μας που δεν μας αρέσει ιδιαίτερα η πολυκοσμία!

Η Ιθάκη είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων και βρίσκεται νότια της Λευκάδας και βορειοανατολικά της Κεφαλλονιάς, με την οποία χωρίζεται από τον ομώνυμο πορθμό. Έχει πληθυσμό 3.646 κατοίκους και μαζί με άλλα μικρότερα νησιά αποτελεί την επαρχία Ιθάκης που ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας. Πρωτεύουσα είναι το Βαθύ. Η πρόσβαση γίνεται μόνο ακτοπλοικώς καθώς δε διαθέτει αεροδρόμιο. Διαθέτει όμως τέσσερα λιμάνια, από τα οποία τα δύο σήμερα εξυπηρετούν επιβατηγά πλοία, ενώ τα άλλα δύο τουριστικά.

  • Το λιμάνι Πίσω Αετού που είναι και το κυριότερο συνδέεται με Πάτρα, Κυλλήνη, Αστακό και Κεφαλλονιά(Σάμη)
  • Το λιμάνι στις Φρίκες βρίσκεται στη βόρεια Ιθάκη και συνδέεται καθημερινά με το Νυδρί της Λευκάδας, μόνο όμως τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Το λιμάνι στο Βαθύ θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας.Σήμερα που μιλάμε δεν έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση. Το καλοκαίρι γεμίζει σκάφη, ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα από όλο τον κόσμο, που βρίσκουν καταφύγιο εδώ και απολαμβάνουν την φυσική ομορφιά του τοπίου και το γραφικό Βαθύ.
  • Το λιμάνι στο Κιόνι εξυπηρετεί κυρίως τα πλοιάρια και τα τουριστικά καΐκια που διοργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες από τα γύρω νησιά προς την Ιθάκη – το Κιόνι είναι απαραίτητος σταθμός.

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ενώ μας έκανε εντύπωση η καθαριότητα σε όλη την Ιθάκη. Πολύ πράσινο επίσης, τιμές λογικές και παραλίες καθαρές και οι περισσότερες με βότσαλο.

Μετάβαση στην Ιθάκη – Κόστος

Ιούλιος του 2018 λοιπόν και ας ξεκινήσω με κάποιες πληροφορίες σχετικά με την μετάβαση μας-σας στο νησί. Αρχικά να σας πώ ότι πήγαμε οδικώς από Θεσσαλονίκη.  Κι έπειτα ακτοπλοικώς. Αυτή γίνεται είτε από το λιμάνι της Πάτρας, είτε από τον Αστακό Αιτολωακαρνανίας, το μικρό λιμανάκι της δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις να μεταβείτε στο νησί από τα γειτονικά Επτανήσια, την Λευκάδα και την Κεφαλλονιά.

Υπάρχουν 3 έξοδοι για να βγείτε από την Ιονία Οδό προς Αστακό. Οι έξοδοι αυτοί βρίσκονται στο ύψος του Αγρινίου. Από Φυτείες, από Γουριώτισσα και από Παλαιομάνινα. Βγείτε από την τρίτη έξοδο (3η αν έρχεστε από βόρεια, 1η από νότια) καθώς ο δρόμος είναι και πιο καλός αλλά και πιο σύντομος.

Από τον Αστακό λοιπόν, τη μικρή αυτή κωμόπολη του νομού Αιτωλοακαρνανίας, παίρνετε το πλοίο. Το ταξίδι διαρκεί 2.5 με 3.5 ώρες και εξαρτάται από το αν το φέρι ταξιδεύει κατευθείαν για το λιμάνι του Πίσω Αετού της Ιθάκης ή αν περνάει προηγουμένως από τη Σάμη της Κεφαλλονιάς.

Το πλοίο μας κόστισε συνολικά 47.5€. Για το αυτοκίνητο δώσαμε 30€ , 10€ κοστίζει το εισιτήριο για τους ενήλικες, 7.5€ το φοιτητικό(είναι ακόμη φοιτήτρια η Γιώτα ω ναιι, ένα μεταπτυχιακό θέλει να πάρει!) ενώ η Αναστασία δε πλήρωσε καθώς δεν είχε κλείσει ακόμη τα 5. Παιδιά μικρότερα των 5 ετών ταξιδεύουν δωρεάν ενώ τα παιδιά από 5-10 πληρώνουν μειωμένο ναύλο συνήθως στη μισή τιμή.

Κλείνοντας το κεφάλαιο μετάβαση στην Ιθάκη να προσθέσω πως η απόσταση Θεσσαλονίκη – Αστακός είναι περί τα 400 χλμ και ο χρόνος γύρω στις 4+ ώρες. Το κόστος της μετάβασης μιας τριμελής οικογένειας στην Ιθάκη με αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη κοστίζει περίπου 90€

  • Στάσεις διοδίων(7): 14.70€
  • Kαύσιμα για πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητό τηρουμένων των ορίων ταχύτητας: 27€ περίπου
  • Μεταφορικά πλοίου: 47.5€

Οι παραλίες που επισκεφθήκαμε

Γιδάκι Ιθάκης

 

  • Γιδάκι. Εύκολα ξεχωρίζουμε την καλύτερη παραλία του νησιού. Και δεν είναι άλλη από αυτή στο εξώφυλλο. . Στο Γιδάκι δε πάει αυτοκίνητο. Είτε πας με τουριστικό καίκι που το παίρνεις από το λιμάνι στο Βαθύ, είτε πας από ένα μονοπάτι με περπάτημα 30′ περίπου λεπτών. Ο δρόμος για το αυτοκίνητο φτάνει ως τον κόλπο του Σχίνου. Από εκεί, στην μια άκρη της παραλίας με τα πεύκα, ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί ουσιαστικά στην άλλη πλευρά της πλαγιάς. Η θέα της παραλίας στο Γιδάκι από την κορυφή του μονοπατιού θα σας μείνει αξέχαστη! Εμείς επιλέξαμε το περπάτημα και παρά την κούραση και τον ιδρώτα άξιζε και με το παραπάνω. Η παραλία έχει πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, δεν είναι οργανωμένη και φτάνοντας από το μονοπάτι έχει ένα beach bar – καντίνα. Απέναντι φαίνεται το μικρό νησάκι της Ιθάκης, η Άτοκος.

 

Αφάλες Ιθάκης

 

  • Αφάλες. Μια όμορφη και πεντακάθαρη παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού, 40′ λεπτά περίπου από την πρωτεύουσα το Βαθύ. Με αρκετά χοντρό βότσαλο και κάπως βαθιά. Η πρόσβαση στις Αφάλες γίνεται με αυτοκίνητο, σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το σημείο Γεφύρι στο χωριό του Πλατρειθιά. Η διαδρομή είναι ονειρική, με πλούσια βλάστηση και πανύψηλα δέντρα. Από την πρώτη παραλία που συναντάμε στο τέλος του δρόμου για τις Αφάλες, μπορούμε να φτάσουμε και στις υπόλοιπες είτε από την παραλία είτε από τα μικρά μονοπατάκια που ξεκινούν από το άπλωμα στο τέλος του δρόμου που χρησιμοποιείται και για πάρκινγκ.

 

Μάρμαγκας Ιθάκη

 

  • Μάρμαγκας. Είναι μια υπέροχη παραλία, λίγα χλμ βατού χωματόδρομου από το χωριό Φρίκες. Διαθέτει μια αξιοπρεπέστατη καντίνα και στη περιοχή αράζουν πολλά ταχύπλοα. Παίξαμε κι έναν ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδα – Τσεχία με μια οικογένεια Τσέχων που παραθέριζαν με αυτοκινούμενο στο νησί. Το σκορ φυσικά υπέρ μας. 3-2

 

  • Πόλη. Η παραλία Πόλη βρίσκεται κάτω από το Σταυρό, το κεφαλοχώρι της βόρειας Ιθάκης, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Εκεί υπάρχει κι ένα μικρό λιμανάκι που φιλοξενεί μικρά καΐκια και βάρκες, των ψαράδων του χωριού. Τα νερά στην Πόλη είναι καταπράσινα γιατί καθρεφτίζουν τις κατάφυτες πλαγιές που οριοθετούν τον κόλπο: κυπαρίσσια και πουρνάρια συνθέτουν το τοπίο. Αν έχεις βουτήξει από μόλο στα νιάτα σου(βλ. φώτο) τότε αξίζει μια επίσκεψη για να το επαναλάβεις.

 

  • Άσπρος Γυαλός – Αγιος Ιωάννης. Είναι από τις ωραιότερες παραλίες της Ιθάκης με άγρια ομορφιά. Η παράκαμψη ξεκινάει από το χωριό Λεύκη, ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος ως το σημείο που παρκάρεις το αυτοκίνητο και ακολουθείς ένα μικρό μονοπάτι ως τη θάλασσα. Να έχετε το νου σας μετά το χωριό Λεύκη καθώς σε κάποιο σημείο πρέπει να στρίψετε και η πινακίδα είναι πολύ μικρή που με το ζόρι διακρίνεται.

 

  • Το Φιλιατρό είναι η πιο πολυσύχναστη και κοσμική παραλία της Ιθάκης. Βρίσκεται στα νότια του νησιού και μπορείτε να την προσεγγίσετε οδικώς από το Βαθύ, την πρωτεύουσα της Ιθάκης, μέσα σε 15 περίπου λεπτά. Ο δρόμος είναι στενός και χρειάζεται προσοχή, ενώ ο χώρος πάρκινγκ που υπάρχει στην παραλία καμιά φορά δεν επαρκεί για τους επισκέπτες και ίσως χρειαστεί να αφήσετε το αμάξι σχετικά μακριά. Η παραλία είναι βοτσαλωτή και τα νερά στο Φιλιατρό είναι καταπληκτικά. Πίσω από την παραλία στο Φιλιατρό υπάρχει ένας μικρός ελαιώνας, τα δέντρα του οποίου δημιουργούν εξαιρετικά δροσερή κι ευχάριστη σκιά. Η θάλασσα είναι σχετικά βαθιά οπότε αν πάτε με παιδιά να είστε προσεκτικοί

Υπόψιν ότι κάνουμε αναφορά μόνο σε όσα μέρη επισκεφτήκαμε και για τα οποία έχουμε άποψη.

Τι άλλο να κάνετε στην Ιθάκη

Να περπατήσετε στην πλατεία στο Βαθύ.

Στην 1η φώτο είναι ο Οδυσσέας, ένα έργο της Ιθακήσιας γλύπτριας Κορίνας Κασσιανού, κοσμεί το λιμάνι στην πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ. Το έργο είναι διπλής όψεως: από τη μια ο Οδυσσέας ρωμαλέος και αγέρωχος ατενίζει την θάλασσα και ό, τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Στην πίσω όψη, ένας γερασμένος και κουρασμένος Οδυσσέας, που τραβάει κουπί με μεγάλη ένταση, στο δύσκολο δρόμο της επιστροφής στην Ιθάκη.

Στη 2η φώτο είναι μια άγκυρα η οποία είναι αφιερωμένη στους Θιακούς ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα. Στην μαρμάρινη βάση που στέκει πάνω η Άγκυρα υπάρχει η επιγραφή «Για τους Θιακούς ναυτικούς που αγκάλιασε για πάντα το κύμα». Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν τον Αύγουστο του 2011.

Στην 3η φώτο βλέπετε την προτομή του Ομήρου. Ο ποιητής Όμηρος ήταν εκείνος που έκανε την Ιθάκη ξακουστή αφού μέσα από το έπος του Οδύσσεια αφηγείται τις περιπέτειες του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα, κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του μετά τον Τρωικό πόλεμο. Η προτομή του Ομήρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης, στο Βαθύ και πάνω στη βάση της είναι χαραγμένος ο χρησμός του Μαντείου του Δελφών προς τον αυτοκράτορα της Ρώμης, Αδριανό

Στο Κιόνι. Το ομορφότερο χωριό της Ιθάκης και από τους διασημότερους προορισμούς σε όλο το Ιόνιο. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού προς τα ανατολικά. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, ξεκινά ψηλά από τη Ράχη και καταλήγει στο κλειστό, γραφικό λιμανάκι. Αξίζει να περπατήσετε στα σοκάκια του

Να επισκεφτείτε το πανέμορφο ψαροχώρι, τις Φρίκες. Γραφικό, σχετικά ήσυχο, με τους δύο καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους – που μοιάζουν με πολεμικά κάστρα-βίγλες για παρατήρηση, αποτελούσε στις αρχές του 20ού αιώνα το ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο του βόρειου τμήματος του νησιού ενώ στην παραλία των Φρικών μπορείτε να δείτε και την προτομή του σπουδαίου Ιθακήσιου ποιητή Λορέντζου Μαβίλη.

Στο Περαχώρι για κοντοσούβλι. Πολύ κοντά στο Βαθύ και με πολύ όμορφη θέα προς το λιμάνι της πρωτεύουσας του νησιού, βρίσκεται το Περαχώρι. Εκεί θα φάτε φανταστικό κοντοσούβλι στην ταβέρνα “ο Καληώρας” και θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα από τη μοναδική θέα.

Θεα προς το Βαθύ απο το Περαχώρι

Στην Ιερά Μονή Καθαρών για υπέροχη θέα και ηλιοβασίλεμα. 15 χλμ από το Βαθύ και σε 600μ υψόμετρο είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Καθαρών. Είναι χτισμένη απέναντι από τον κόλπο του λιμανιού της Ιθάκης, έτσι που το καμπαναριό της φαίνεται από όλο το νότιο τμήμα του νησιού. Το καμπαναριό αυτό, καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε. Η θέα της Ιθάκης από το σημείο αυτό είναι μοναδική. Προτιμήστε να το επισκεφτείτε απογευματινές ώρες. Το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό!

Η θέα προς το Βαθύ

Για καφέ και πρωινό στη Ράχη. Ανάμεσα στις Φρίκες και στο Κιόνι βρίσκεται το μικρό χωριό Ράχη. Πάνω στο δρόμο, θα συναντήσετε ένα υπέροχο παντοπωλείo της κυρίας Παναγιώτας και της συζήγου της όπου απολαύσαμε τον καφέ μας συνοδεία από χειροποίητες πίτες και πολύ όμορφη θέα προς το Κιόνι από το μπαλκόνι του μαγαζιού.

Να δείτε τα Μενίρ στην Ανωγή. Η Ανωγή είναι το ψηλότερο ορεινό χωριό της Ιθάκης χτισμένη σε υψόμετρο 550 μέτρων ενώ βρίσκετε πολύ κοντά από την Ιερά Μονή Καθαρών που προαναφέραμε

Γύρω στα 300 μέτρα από την πλατεία της Ανωγής βρίσκεται ένα από τα πιο αξιοπερίεργα φυσικά αξιοθέατα του νησιού. Πρόκειται για σχηματισμούς κατακόρυφων γιγαντιαίων βράχων που θυμίζουν τα “μενίρ”, όπως τα μάθαμε από το συμπαθή γαλάτη Οβελίξ του Ουντερζό, και τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να έχουν σκαλιστεί από ανθρώπινο χέρι .

Στα μενίρ αυτά,  οι κάτοικοι της Ανωγής  έχουνε δώσει ονόματα. Ο πιο εντυπωσιακός απ’όλους είναι ο Αράκλης, ο οποίος φτάνει σε ύψος τα εννιά μέτρα.

 

Στον Αρχαιολογικό Χώρο “Σχολή του Ομήρου”. Μία από τις τοποθεσίες της Ιθάκης στις οποίες η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει ερείπια μυκηναϊκής εποχής  βρίσκεται ανάμεσα στην Εξωγή και τον Πλατρειθιά και έχει την ονομασία «Σχολή Ομήρου». Σύμφωνα μάλιστα με τους επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι εκεί βρισκόταν το Οδυσσειακό Ανάκτορο.

Η Σχολή Ομήρου, επίσης, μπορεί να αποτελέσει και σημείο εκκίνησης για κάποια άλλα μονοπάτια που μας οδηγούν σε όμορφες κρυμμένες γωνιές στη βόρεια άκρη του νησιού.

Ετοιμαστείτε να νοιώσετε δέος αλλά και απογοήτευση για τις εικόνες εγκατάλειψης που θα συναντήσετε.

Σχολή του Ομήρου

 

Χωριό Σταυρός. Το κεντρικό χωριό του βόρειου τμήματος του νησιού, εξού και το όνομα Σταυρός . Έχει 325 μόνιμους κατοίκους. Εδώ λειτουργεί το 3/θέσιο δημοτικό σχολείο της βόρειας Ιθάκης, με μαθητές από όλα τα χωριά. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ένα παρκάκι με χάρτες της ομηρικής Ιθάκης αλλά και ένα ομοίωμα του Οδυσσειακού Ανακτόρου. Δίπλα είναι συγκεντρωμένες οι ταβέρνες και τα εστιατόρια του χωριού.

Ιθάκη μου 

Κλείνοντας το μεγαλύτερο άρθρο μας ως τώρα με 2.011 λέξεις(ως το επόμενο) και επειδή το φετινό καλοκαίρι θα είναι κάπως διαφορετικό λόγω του Κορωνοιού με τον περισσότερο κόσμο να μένει εντός Ελλάδος, η Ιθάκη είναι ένας εξαιρετικός προορισμός είτε για για οικογένειες, είτε για ζευγάρια. Μείναμε σ’ αυτή 5 βράδια, είδαμε πολλά αλλά όχι όλα γιατί δε προλάβαμε, την αγαπήσαμε και θα τη συστήνουμε ανεπιφύλαχτα σε όποιον μας ρωτάει για την πατρίδα του Οδυσσέα.

Ζίνα-Νίκος-Γιάννης και εμείς όλοι παρέα στα σοκάκια στο Κιόνι

Διαβάστε γαι τα ταξίδια μας στο

Instagram

facebook

5 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ιθάκη: Στην πατρίδα του Οδυσσέα […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x