Mέρα 8η: Gori – Uplistsikhe – Mtskheta

Ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από το Κουτάισι όταν η Γιώτα βλέπει ένα βαθύ χτύπημα στο πίσω αριστερό λάστιχο. Τότε συνειδητοποίησα  πως ήταν από την προηγούμενη μέρα. Προσπάθησα να παρκάρω το αμάξι στην στενή αυλή του airbnb δωματίου και βρήκε η ρόδα στη γωνία ενός μαρμάρου. Μας πιάνει ένα μικρό άγχος. Χαιρετάμε τους οικοδεσπότες μας και ψάχνουμε βουλκανιζατέρ.

Ήθελα να πάρω μια γνώμη για το αν θα έπρεπε να αλλάξω λάστιχο ή αν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το ταξίδι με το υπάρχων πρόβλημα. Στον πρώτο που πήγαμε η συνεννόηση ήταν πολύ δύσκολη. Μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με έναν γνωστό τους που ήξερε κάτι λίγα αγγλικά, μας πρότειναν να αλλάξουμε λάστιχο, να βάλουμε ένα μεταχειρισμένο. Ήθελα να πάρω μια δεύτερη γνώμη και πήγα σε ένα δεύτερο κοντινό μαγαζί. Ο ιδιοκτήτης γελούσε όταν είδε το χτύπημα. “Μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι χωρίς πρόβλημα” μας είπε. Ηρεμήσαμε αρκετά .Συνεχίσαμε το ταξίδι με πολύ λιγότερο άγχος. Θα βγαίναμε σε αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την Τυφλίδα.

Κάπου στο δίωρο κάναμε μια στάση γιατί τα παιδιά άρχισαν να κουράζονται

Γκόρι: Στη γενέτειρα του Στάλιν

150 χιλιόμετρα από το Κουτάισι, βρίσκεται μια όμορφη πόλη που κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς. Είναι η έβδομη σε πληθυσμό πόλη της Γεωργίας. Οι κάτοικοι της είναι χαμογελαστοί και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Το όνομα Γκόρι προέρχεται από τη γεωργιανή λέξη goro, που σημαίνει λόφος. Πλησιάζοντας λοιπόν στο Γκόρι θα δείτε ένα μεγάλο λόφο με επίπεδη κορυφή να υψώνεται μέσα στη πόλη.

Το Γκόρι είναι γενέτειρα του Ιωσήφ Βισσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι ή κατά κόσμο Στάλιν που σημαίνει ατσαλένιος. Η μητέρα του τον προόριζε να γίνει ιερέας αλλά η μοίρα του επεφύλασσε εντελώς διαφορετικά σχέδια. Το σπιτάκι στο οποίο γεννήθηκε το 1878 ο μικρός Ιωσήφ, σώζεται ακόμα και ακριβώς από πίσω του έχει δημιουργηθεί το ομώνυμο μουσείο , αφιερωμένο στο σκληροπυρηνικό ηγέτη της πρώην ΕΣΣΔ.

Η δράση του Στάλιν

Οι απόψεις για τη δράση ενός από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία, είναι αμφιλεγόμενες. Σοβιετικός κομμουνιστής ηγέτης, που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη Σοβιετική Ένωση από το 1924 έως το 1953. Άσκησε, πιθανώς, την πιο απόλυτη πολιτική εξουσία από κάθε άλλη προσωπικότητα της ιστορίας. Σταθεροποίησε τη θέση του με πρωτοφανή τρομοκρατία. Συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβή της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/1726

Μουσείο – Σπίτι – Βαγόνι του Στάλιν

Το Μουσείο του Στάλιν στο κέντρο του Γκόρι είναι το κύριο αξιοθέατο της πόλης και σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε. Το μουσείο διαθέτει έξι διαφορετικούς χώρους στους οποίους εκτίθενται ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα του Στάλιν, τα οποία όπως έλεγε κι ο ίδιος ανήκουν ανήκαν και θα ανήκουν στο κράτος, έπιπλα που κοσμούσαν το γραφείο του, άρθρα σχετικά με τη σοβιετική υπεροχή, πίνακες και δώρα που του έκαναν.

Μπροστά από το Μουσείο βρίσκεται η σιδηροδρομική άμαξα του Στάλιν. Είναι θωρακισμένη και μ’ αυτήν έκανε τα ταξίδια του στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής.

Η είσοδος σε Μουσείο-Σπίτι-Βαγόνι κοστίζει 15 Λάρι για ενήλικες,  1 Λάρι για μαθητές και δωρεάν για παιδιά κάτω των 6 ετών

Uplistsikhe ή Ουπλιστίκε: Μια αρχαία υπόσκαφη πόλη

Μόλις 10 χλμ από το Γκόρι βρίσκεται αυτός ο πολύ ενδιαφέρον υπόσκαφος οικισμός. Η Uplistsikhe είναι παλιά, πολύ παλιά. Πολλά αντικείμενα που βρέθηκαν υποδεικνύουν ότι η τοποθεσία ιδρύθηκε στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού και κατοικήθηκε μέχρι την κατάκτηση της από τους Μογγόλους τον 13ο αιώνα. Στο απόγειο της ζούσαν εκεί περι τις 20.000 κατοίκους. Σήμερα συγκαταλέγεται στη λίστα των ιστορικών υπαίθριων μουσείων που προστατεύονται από την Unesco.

Η είσοδος κοστίζει 15 Λάρι το άτομο. Για παιδιά κάτω των 6 ετών είναι δωρεάν. Εμείς πληρώσαμε 45 Λάρι δηλαδή περίπου 15€.

Η μέρα κλείνει στην Mtskheta

Στην Γεωργία οι αγελάδες στους δρόμους είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο

Φεύγουμε από την Ουπλιστίκε με κατεύθυνση την πόλη Μιτσκέτα. Θέλουμε περίπου 25-30 λεπτά οδήγησης. Ο δρόμος είναι καλός επαρχιακός μέσα από όμορφα χωριουδάκια. Με το που φτάνουμε ψάχνουμε για δωμάτιο. Βρίσκουμε με 40€ τη βραδιά και αφού τακτοποιήσουμε  τα πράγματα πάμε για φαγητό.

Γυρνάμε κουρασμένοι και πέφτουμε ξεροί. Μια ακόμη πολύ γεμάτη και κουραστική μέρα είχε τελειώσει. Περισσότερα για την όμορφη Μtskheta, για το περίφημο μοναστήρι Jvari και για την άφιξη μας στην Τυφίδα, στο επόμενο άρθρο.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x