Εθελοντισμός, σκουπίδια και παιδιά

Το άρθρο αυτό δεν έχει σχέση με τα οικογενειακά μας ταξίδια που έχετε διαβάσει ως τώρα. Αφορά ένα πολύ σημαντικό θέμα που πνίγει όλο τον Ελλαδικό χώρο και τη γενικότερη στάση μας απέναντι σ’ αυτό. Τα σκουπίδια.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχουν τα παιδιά μας κατά τη περισυλλογή τους. (Παρακάτω θα αναρτήσω μια εξαιρετική δημοσίευση της φίλης και πολύ γνωστής Parent Coach, Δήμητρας Γούναρη με την οποία γνωριστήκαμε σε δράση στην Επανωμή)

Το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών

Πίνω τον καφέ μου και τον πετάω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, καθαρίζω τα χέρια μου με το μωρομάντηλο … το πετάω κάτω, βγάζω τη μάσκα και ενώ ο κάδος είναι στα 5 μέτρα την πετάω κάτω. Βλέπω ένα καλάθι ξεχειλισμένο σκουπίδια και αντί να πετάξω το πλαστικό μου μπουκάλι στον επόμενο που είναι άδειος, το ρίχνω στο γεμάτο και μάλιστα κάτω!!! Ποιος από σας δεν έχει δει αυτά που αναφέρω παραπάνω; Είναι μερικά μόνο παραδείγματα από την πολύ κακή νοοτροπία που έχουν κάποιοι από τους συνανθρώπους μας. Μια νοοτροπία δεκαετιών που έχει κάνει τη χώρα μας μια από τις πιο βρώμικες στην Ευρώπη. Και τι γίνεται από δω και πέρα; Η αδιαφορία του κράτους, η έλλειψη παιδείας, η κακή νοοτροπία των πολιτών είναι παράγοντες που μας δείχνουν ένα μέλλον δυσοίωνο και ομιχλώδες.

Save Your Hood

Και κάπου εδώ εμφανίζεται το Save Your Hood. Μια ομάδα που απαριθμεί σε λίγους μήνες ζωής 35.000 μέλη στο facebook μέσα από την οποία άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες ηλιαχτίδες φωτός. Η ανταπόκριση του κόσμου τεράστια. Από τότε που δημιουργήθηκε αυτή η σελίδα, το Νοέμβριο του 2020, γίνεται ένας χαμός δράσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ήμασταν πολλοί αλλά δεν το ξέραμε.

Χιλιάδες εθελοντές μαζί και πολλά μικρά παιδιά, έχουν συμμετάσχει σε καθαρισμούς που πραγματοποιούνται κατά βάση τα Σαββατοκύριακα αλλά και τι καθημερινές. Έχουν μαζευτεί τόνοι σκουπιδιών από κάθε απίθανο σημείο, ενώ έχουν βρεθεί σκουπίδια της δεκαετίας του ’60 και του ’70 !!!!

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Save Your Hood και ενημερωθείτε για τις δράσεις

Η δική μας οπτική

Ως οικογένεια πάντα ήμασταν ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των σκουπιδιών. Εδώ στην Καρδία Θεσσαλονίκης που κατοικούμε τα 13 τελευταία χρόνια, το έχουμε κάνει είτε οικογενειακά, είτε με την Εθελοντική μας Ομάδα πολλές φορές στο παρελθόν και το κάνουμε ακόμη τακτικά. Στα ταξίδια μας το ίδιο.

Καταρχήν το κάνουμε γιατί μας αρέσει να βλέπουμε τη φύση μας καθαρή. Γιατί θέλουμε να επηρεάσουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες. Για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σε καθαρές περιοχές. Τα παιδιά μιμούνται αυτόματα σε πολλά πράγματα τους γονείς τους. Η Αναστασία το ίδιο. Στα 7 της χρόνια έχει μαζέψει πολλές φορές μαζί μας σκουπίδια και ξέρει που θα ρίξει το κάθε σκουπίδι που έχει στα χέρια της. Η έλλειψη παιδείας σίγουρα παίζει ρόλο αλλά και το σωστό παράδειγμα των γονιών σίγουρα μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα ώστε ένα παιδί να μη πετάξει το redbull και τα πατατάκια του κάτω

Ρίξτε μια ματιά σ’ ένα αγαπημένο μας βίντεο από την λατρεμένη Παύλιανη 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hpEziCh3caE[/embedyt]

Σκουπίδια και παιδιά

Ακολουθεί η εξαιρετική τοποθέτηση  της Δήμητρας Γούναρη  στη σχέση σκουπιδιών και παιδιών:

Πριν 3,5 χρόνια, ο γιος μου ήταν 2,5 ετών. Ένα απόγευμα, μόλις είχε τελειώσει η βροχή αποφασίσαμε να βγούμε βόλτα στην παιδική χαρά. Όλα μούσκεμα. Σκέφτηκα λοιπόν να πάρουμε γάντια από το περίπτερο και 2 σακούλες και να μαζέψουμε ότι σκουπίδια βρούμε στην παιδική χαρά. Θυμάμαι ακόμα τη χαρά στο πρόσωπό του και αυτή την αφοσίωση να σκύψει και να μαζεύει χαρτάκια από τσίχλες, καλαμάκια, ότι σκουπίδι μπορεί να βρεθεί σε τέτοιο χώρο. Περάσαμε και οι δύο υπέροχα. Το ξανακάναμε αρκετές φορές. Τον παρατηρούσα με τι συγκέντρωση έψαχνε και πόσο είχε απορροφηθεί σε αυτό που έκανε. Κάναμε διαλείμματα, παίζαμε με αυτά που βρίσκαμε, γελούσαμε και παράλληλα προσφέραμε στην κοινότητα, στη γειτονιά μας.

Καθόλου τυχαία όλη η οικογένεια, με τον γιο μου πλέον 6 χρονών συμμετέχουμε στις δράσεις

Save Your Hood

 

Μπορεί να σας φαίνεται κάπως άβολο, κι όμως, με τη συμμετοχή των παιδιών σε τέτοιες δράσεις:
– Τα παιδιά κινούνται και γυμνάζονται (Αδρή κινητικότητα).
– Έρχονται σε επαφή με τη φύση που τους αρέσει και τους βοηθά πολύ.
– Έρχονται σε επαφή με υλικά και διαφορετικές υφές (ξύλα, πλαστικά, άμμος, χώμα, πέτρες).
– Μαθαίνουν πράγματα για τη φύση και το περιβάλλον. Δεν φαντάζεστε τι συζητήσεις μπορούν να γίνουν με αφορμή ένα πλαστικό βαρέλι μυδειοτροφείων.
– Εξερευνούνε μέρη που δεν γνωρίζανε.
– Γνωρίζουν κι άλλους ανθρώπους και διευρύνουν κοινωνικές δεξιότητες.
– Νιώθουν την προσφορά και τη χαρά που έχει αυτό. Ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.
– Κερδίζουν εμπειρίες. Σήμερα συναντήσαμε μια (δυστυχώς) πεθαμένη θαλάσσια χελώνα.
– Αντιμετωπίζουν πραγματική περιπέτεια.
– Βρίσκονται μπροστά σε συλλογικές αποφάσεις επίλυσης προβλημάτων.
Νομίζω θα μπορούσα να βρω πολλά. Πολλοί φίλοι μου, μου λένε ότι φοβούνται. Καταλαβαίνω πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια των παιδιών μας. Και πράγματι, για παιδιά κάτω των 4 ετών η συμμετοχή προϋποθέτει σίγουρα πολύ στενή επίβλεψη από τον γονέα ώστε να παρακολουθεί. Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν με τον πιο ασφαλή για εσάς, τρόπο:
– Φοράνε γάντια – Γάντια εργασίας για παιδιά έχει μόνο σε γνωστή αλυσίδα με εργαλεία. Αν δε θέλετε να ξοδέψετε χρήματα, τα παιδιά φοράνε πλαστικά γάντια και στα μικρότερα παιδιά είμαστε κοντά!
– Καλό είναι να φοράνε γαλότσες ή οποιοδήποτε παπούτσι με σκληρή σόλα.
– Απλές φόρμες που δε θα σας νοιάξει η φθορά τους.
– Έχουμε μαζί νεράκι και ίσως κάτι φαγώσιμο αν θέλουν να κάνουν διάλειμμα.
– Τους δίνουμε το χώρο να εξερευνήσουν και παροτρύνουμε να μαζεύουν τα πιο “εύκολα” για αυτούς σκουπίδια.
– Μην ξεχνάμε, είναι εθελοντικό. Μπορείτε να έρθετε για λίγο, για πολύ, για όσο σας αρέσει.
– Φοράμε το καλύτερο χαμόγελo μας και δείχνουμε στα παιδιά έναν άλλο δρόμο.

Μπορεί κάποιος /α που ακολουθεί τη σελίδα να σκεφτεί, τώρα τι σχέση έχει αυτό; Σκέφτηκα πολύ για το αν χωράει ένα τέτοιo post. Αυτό που κερδίζω κάθε φορά που συμμετέχω σε δράση με τα παιδιά μου είναι η ενδυνάμωση της σχέσης μας. Κάνουμε κάτι μαζί, που γεμίζει κι εμένα αλλά περνάνε καλά και τα παιδιά. Όποτε ναι, χωράει. Το μόνο που δεν χωράει πλέον μέσα μου είναι τα σκουπίδια. Για αυτό κάνουμε…

Φώτο: Από σημερινή δράση, στιγμιότυπο αλυσίδας μεταξύ εθελοντών για τη μεταφορά βαρελιών και σκουπιδιών. Ακόμα απίστευτο μου φαίνεται ότι το καταφέραμε.
Και τώρα σκέφτομαι ότι ίσως μόνο η εικόνα είναι αρκετή να δείξει τι κερδίζουν τα παιδιά και εμείς όταν γεμίζουμε τις ψυχές μας με τέτοιες πράξεις!

Άρα…

Μη ντρέπεστε. Όταν βγαίνετε βόλτα με τα παιδιά σας, πάρτε μια σακουλίτσα μαζί σας και μαζέψτε ορισμένα σκουπίδια. Κάντε το έστω στη γειτονιά σας. Κάντε το για να σας δουν τα παιδιά σας και σίγουρα θα σας ακολουθήσουν.

Και μη ξεχνάτε πως η αλλαγή έρχεται πάντα από τους λίγους….λίγους και τρελούς θα προσθέσω εγώ

υ.γ Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στα παιδιά από Save Your Thessaloniki. Αξέχαστα σκουπιδομαζέματα με πολύ χαβαλέ και γέλιο. Σύντομα και πάλι όλοι μαζί

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Εθελοντισμός, σκουπίδια και παιδιά

  • Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι με παιδία, αλλά δυστυχώς είστε λίγοι. Γεννήθηκα και ζω στην Σουηδία. Οταν ερχομαι στην Ελλάδα και βλέπω αυτο το χάλι, ντρέπομαι και λυπάμαι που η ωραιότερη χώρα έχει αυτόν τον λαό, συμπεριφορά χαμηλή και τριτοκοσμική, καθόλου σεβασμό στην φύση και στον τόπο του, αλλά ούτε και στον συνάνθρωπο του. Μένω αφονη, δεν μπορώ να το χωνέψω όταν βλέπω τον ελληναρα να πετάει το κουτί από τα τσιγάρα εκεί που στέκετε, η την Κατηνα να πετάει το φτιαρι με τα σκουπίδια της από το μπαλκόνι, και άλλα πολλά και χειρότερα. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτη η καθυστερήμενει συμπεριφορά. Εύχομαι ο Έλληνας κάποτε να μορφωθεί.

    Σχολιάστε
    • Καλησπέρα Βασιλική. Να πούμε πως δεν έχεις δίκιο; Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα. Απλά εμείς οι πιο ρομαντικοί, πλέον και με την ύπαρξη της φανταστικής ομάδας που λέγεται Save Your Hood, αρχίσαμε να ελπίζουμε πως σιγά σιγά κάτι αρχίζει να αλλάζει. Θέλει υπομονή και επιμονή για να αλλάξουν συνήθειες δεκαετιών και πιστεύω πως ποτέ δεν είναι αργά

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *