Aφήστε ήσυχα τα ζώα

Αγαπητοί ταξιδιώτες,

Η τελευταία φορά που δώσαμε χρήματα για να δούμε τα ζώα ως αξιοθέατα(!) ήταν το χειμώνα του 2011 στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. Έχω ακόμη νωπές τις εικόνες από τα ταλαιπωρημένα και άκεφα λιοντάρια μέσα στα μικρά κλουβιά τους, τους χιμπατζήδες να μας πλησιάζουν στα κάγκελα σα να ήθελαν να μας πουν “βγάλτε μας από δω”. Τα γέλια και τις σέλφι των επισκεπτών με ζώα φυλακισμένα, δυστυχισμένα, μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Και γιατί αυτό; Ναι καλά το καταλάβατε. Για το χρήμα. Μιλάμε για “ψυχαγωγία” άλλωστε!!!

Τα ταξίδια όπως έχω γράψει, ανοίγουν το νου και το μυαλό. Το ίδιο ισχύει και στο πολύ λεπτό θέμα της εκμετάλλευσης των ζώων. Το θέμα είναι πως λίγοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα….

Ποιος πήγε σε ευρωπαική πρωτεύουσα και δεν έκανε βόλτα με άμαξα την οποία έσερναν ένα η δυο στολισμένα άλογα έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού, ποιος πήγε στη Καππαδοκία και δεν έκανε βόλτα με καμήλα έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού, ποιος πήγε στη Λαπωνία και δεν έκανε βόλτα σε έλκυθρα με τα δύσμοιρα χάσκι να σέρνουν τους χαρούμενους τουρίστες στα χιονισμένα πανέμορφα εδάφη της πατρίδας του Αι Βασίλη.

Ποιος πήγε στην Ταιλάνδη και δεν ανέβηκε σε ελέφαντα……

…δελφινάρια, sea worlds, εκτροφεία κροκοδείλων, selfies με τίγρεις και άλλα πολλά συμπληρώνουν τον τραγικό κόσμο της τουριστική εκμετάλλευσης των ζώων. Να μην ξεχάσω και τα δικά μας. Τα γαιδουράκια στη Σαντορίνη, τουριστικά ταξί όπως τα λένε. 600 σκαλιά από το λιμάνι στη Χώρα!!!

 

Πιστεύω, σχεδόν είμαι σίγουρος δηλαδή, λίγοι γνωρίζουν τι κρύβετε πίσω από την όμορφη βιτρίνα που μας προβάλλουν. Όλη αυτή η καλά στημένη κερδοφόρα επιχείρηση είναι άκρως επιζήμια για τα ζώα. Τα ζώα κρατούνται συνήθως σε άθλιες συνθήκες πολλές φορές αλυσοδεμένα(βλ. τίγρεις, αρκούδες), εκπαιδεύονται με βίαιο και βάναυσο τρόπο από άπειρο πολλές φορές προσωπικό. Τα παίρνουν σε πολύ μικρές ηλικίες από τη μητέρα τους και τα μεγαλώνουν όπως αυτοί θέλουν σε περιβάλλον ξένο από το φυσικό τους.

Καταλαβαίνω πως αγαπάτε τα ζώα, πολλοί πιστεύετε πως δίνοντας χρήματα για τη δικιά σας “ψυχαγωγία”, βελτιώνετε τις συνθήκες ζωής των ζώων αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Με τον τρόπο αυτό διαιωνίζετε ο κύκλος της κακοποίσης τους. Είναι η άγνοια των συνθηκών που μας εμποδίζει να αλλάξουμε το σύστημα. Διαβάσαμε μια καλή κριτική, ενημερωθήκαμε πως το προσωπικό είναι ευγενέστατο και θεωρούμε ότι κάνουμε κάτι αβλαβές, κάτι ωφέλιμο για τα άλογα, τις καμήλες, τους ελέφαντες, τα γαιδουράκια κτλ. Ας το πάρουμε αλλιώς. Αν ψαχτούμε λίγο περισσότερο για το τι πραγματικά ισχύει, αν το διαδώσουμε σε φίλους και γνωστούς μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή.

Αφορμή για να γράψω το κείμενο αυτό δόθηκε από ένα περιστατικό που συνέβη στη Νεα Υόρκη πριν λίγες μέρες με το άλογο της φωτογραφίας να λιποθυμάει κατάκοπο και εξαντλημένο.

 

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να ψυχαγωγηθείτε κατ’ αυτό τον τρόπο σκεφτείτε πρώτα τι περνάνε τα ζώα στο παρασκήνιο. Όπως και στα τσίρκο και τους ζωολογικούς κήπους.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pornstar movies
18 Σεπτεμβρίου 2023 10:52

Cute very cute

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x