Σίκινος: Ένα αυθεντικό Κυκλαδονήσι

 

Το καλοκαίρι του 2023 ξεκίνησε διαφορετικά. Η Γιώτα εργάζεται και πάλι. Εγώ έχω άδεια.  Το δημοτικό σχολείο της Αναστασίας οργανώνει στις αρχές του Ιούλη το 2° πενταήμερο καλοκαιρινό project. Που; Στη Σίκινο! Το όνομα του project; Bing Bang Sikinos Project.

Η αλήθεια είναι πως στη Σίκινο θέλαμε πολύ να πάμε εδώ και 3 χρόνια. Από το 2020  που επισκεφτήκαμε τη Σέριφο και την Κίμωλο αλλά τότε δεν ευνόησαν οι συνθήκες. Φίλοι που ταξίδεψαν εκεί μας είχαν πει τα καλύτερα. Φέτος έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να την επισκεφτούμε οι δυο μας. Εγώ και η Αναστασία. Αφού πήραμε τη συγκατάθεση του Βασίλη και της Γιώτας ξεκίνησε η οργάνωση του ταξιδιού.

Τι είναι το Bing Bang Sikinos Project

Απευθύνεται σε οικογένειες, παιδαγωγούς, μικρούς και μεγάλους, κατοίκους ή επισκέπτες του νησιού. Περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα αφηγήσεων εμπειριών, παραμυθιών, εργαστήρια λόγου και μουσικής, ποίησης και τέχνης, συζητήσεις, παιχνίδια, γνωριμίες με ανθρώπους που ζουν στη Σίκινο.

Μια εκδρομή, ένα ταξίδι, με εκπαιδευτικό αλλά και ταξιδιωτικό χαρακτήρα ξεκινά…

 

Που είναι η Σίκινος – Πληροφορίες για το νησί

Η Σίκινος βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο. Είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων και διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα. Ο πληθυσμός της αγγίζει τους 300 μόνιμους κατοίκους που σήμερα ασχολούνται με το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την αμπελουργία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Το νησί είναι άγονο με τη ψηλότερη κορυφή να φτάνει τα 552 μέτρα(Τρούλος). Το οδικό δίκτυο είναι μόλις 8.5 χλμ.

Το λιμάνι της Σικίνου, η Αλοπρόνοια, ένα γραφικό ψαροχώρι απέχει 3,5 χλμ από την Χώρα. Διαθέτει την πιο ωραία παραλία του νησιού. Οι άλλες δυο προσβάσιμες με αυτοκίνητο είναι το Διαλισκάρι και ο Άγιος Γεώργιος (θα τις δούμε παρακάτω).

Mετάβαση από Θεσσαλονίκη

Επιλέξαμε να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο. Το πιο κοντινό νησί στη Σίκινο που διαθέτει αεροδρόμιο είναι η Σαντορίνη. Οπότε κλείσαμε αεροπορικά εισιτήρια με την low budget Volotea και από κει με πλοίο σε 2 ώρες ήμασταν στη Σίκινο.

Το κόστος για κάποιον που μένει στη Βόρεια Ελλάδα και θέλει να ταξιδέψει στις Κυκλάδες είναι αρκετά υψηλό.  Αν οι κρατήσεις γίνονται την τελευταία στιγμή το κόστος ανεβαίνει κι άλλο. Tα μεταφορικά μας πλησίασαν τα 500€ και για τους δυο.

Πρώτο μας ταξίδι με αεροπλάνο μετά την covid εποχή

 

Οι παραλίες που επισκεφτήκαμε

Αλοπρόνοια

Η Αλοπρόνοια είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι. Έχει άμμο, μεγάλο μήκος και ρηχά νερά. Αρκετά αλμυρίκια για σκιά, ενώ στη δεξιά πλευρά και πάνω από την παραλία υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες.

Στην αριστερή της πλευρά ο Δήμος Σικίνου έχει τοποθετήσει έναν πρωτοποριακό μηχανισμό πρόσβασης  στη θάλασσα για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Κάτι αυτονόητο που μας κάνει να νιώθουμε έκπληξη. Παρόλα αυτά η τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού αξίζει συγχαρητήρια. 

Άγιος Γεώργιος

Ένας πανέμορφος κολπίσκος με πεντακάθαρα νερά. Υπάρχει ασφάλτινος δρόμος που φτάνει ως την παραλία και μπορείς να πας και με το λεωφορείο του Κτελ της Σικίνου. Στο λοφίσκο στα δεξιά βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και ακριβώς από κάτω μια αξιοπρεπέστατη ταβέρνα.

Ο Δήμος έχει βάλει ομπρέλες στη παραλία. Ξαπλώστρες δεν υπάρχουν όπως και πουθενά στο νησί ενώ θα βρεις και αρκετά δέντρα για πολύτιμη σκιά.

Διαλισκάρι

Μια μικρή, απάνεμη με υπέροχα και καθαρά νερά παραλία. Απέχει 40 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι της Αλοπρόνοιας και 20 λεπτά  από την παραλία του Αγίου Γεωργίου από εύκολo προσβάσιμο μονοπάτι. Διέρχεται και αυτοκίνητο καθώς ο χωματόδρομος είναι βατός.

Πέρα των τριών αυτών παραλιών, το νησί έχει κι άλλες παραλίες η πρόσβαση στις οποίες γίνεται είτε με καΐκι από την Αλοπρόνοια είτε από κάποιο μονοπάτι. Μερικές απ’ αυτές είναι τα Σαντορινέικα, ο Μάλτας, ο Άι Γιάννης, ο Άγιος Παντελεήμων .

Tι άλλο να κάνετε στη Σίκινο

Eπίσκεψη στην Επισκοπή

Η Επισκοπή είναι το σημαντικότερο μνημείο της Σικίνου και ένα από τα σπουδαιότερα του Αιγαίου. Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο του 3ου μ.Χ. αι. που τον 17ο αι., μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. 

Το 2018 κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαλύφθηκε ένας ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας, γεμάτος κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα. Το ταφικό επίγραμμα φανερώνει το όνομα της γυναίκας αυτής. Τη λέγανε Νεικώ.

Ηλιοβασίλεμα στο Οινοποιείο Μάναλη

Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος όταν πάει στην Σίκινο!
Η τοποθεσία από μόνη της μαγευτική. Υπέροχο ηλιοβασίλεμα με θέα το πέλαγος και την Φολέγανδρο να φαίνεται δίπλα σου.
Ο συνδυασμός των αμπελώνων, με το απέραντο γαλάζιο δίνει στο μέρος μια πολύ δυνατή ενέργεια.
Ο ιδιοκτήτης μου φάνηκε κουρασμένος από όλο το σκηνικό που έχει στήσει. Μας μίλησε πολύ αληθινά στην ξενάγηση που μας έκανε αλλά… Νομίζω πως πρέπει να παραχωρήσει την θέση του στην είσοδο σε κάποιον άλλο πιο επικοινωνιακό.

Τα κρασιά πολύ ωραία. Στο εστιατόριο δε φάγαμε οπότε δεν έχουμε γνώμη.

Ιερά Μονή Χρυσοπηγής(Ζωοδόχου Πηγής)

Δε γίνεται να πάει κάποιος στη Σίκινο και να μην επισκεφθεί την Μονή αυτή. 15-20 λεπτά περπάτημα από τη Χώρα (μπορείς να πας και με αμάξι), ανηφόρα και ζέστη, αξίζει το κάθε βήμα και την κάθε σταγόνα ιδρώτα. Εντυπωσιακή θέα προς τη Χώρα, το Κάστρο και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής (Ζωοδόχου Πηγής) Σικίνου είναι μια παλιά γυναικεία μονή με εντυπωσιακή ιστορία. Ήταν κλειστή για 200 χρόνια!!! Το 2015 βρέθηκαν κάποια χρήματα και άρχισαν να ανακαινίζονται κάποια τμήματα της.

Στη μονή ζει μια, ναι μόνο μια μοναχή. Η Δωροθέα από τη Ρουμανία. Η κουβέντα που κάναμε μαζί της ήταν συγκλονιστική. Ψάχνοντας πληροφορίες για τη 43χρονη μοναχή βρήκα μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν 1 χρόνο σε Κυκλαδίτικη ιστοσελίδα. Ρίξτε μια ματιά. Αξίζει πολλά!

Διάλεξε ένα από τα 7 μονοπάτια και περπάτα

Για τους φυσιολάτρες και τους περιπατητές η Σίκινος είναι το ιδανικό μέρος. Τα μονοπάτια της Σικίνου, ζωντανεύουν ιστορικές πτυχές της ζωής πολλών γενεών. Έχουν επιμελώς χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί από την Ελληνική Εταιρία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και έχουν χαρακτηριστεί ως «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Είναι 7 στον αριθμό, καθαρά και καλό συντηρημένα με επαρκή σήμανση. Την τελευταία μας μέρα περπατήσαμε από τη Χώρα ως την Αλοπρόνοια σε 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου.

Η μικρότερη διαδρομή είναι Επισκοπή – Αγία Μαρίνα(35 λεπτά) και η μεγαλύτερη Χωριό – Σταματίνη – Αγιος Γεώργιος – Επισκοπή – Χωριό ( 5 ώρες, 14,3 χλμ).

 

Να περπατήσετε στο Χωριό και στο Κάστρο

 

Μπροστά το Κάστρο και στο βάθος το Χωριό.

Η Χώρα της Σικίνου χωρίζεται σε 2 πανέμορφους οικισμούς, το Χωριό και το Κάστρο. Η στάση του λεωφορείου δίπλα στο παλιό σχολείο, το καινούργιο νηπιαγωγείο – δημοτικό – γυμνάσιο – λύκειο απέναντι με το Αιγαίο να απλώνεται στη θέα των παραθύρων του, ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο, το Δημαρχείο, 2  υπέροχα ταβερνάκια , ένας φούρνος, λίγα μικρά και εκφραστικά καφέ και τα ήρεμα και γραφικά σοκάκια της, συνθέτουν ένα γαλήνιο Κυκλαδίτικο νησί που όμοιο του δεν υπάρχει στο Αιγαίο.

Δράσεις στο Σχολείο της Σικίνου

Στο σχολείο της Σικίνου κάναμε πολλές από τις δράσεις και τις συζητήσεις του project. Ένα σχολείο φιλόξενο με πανέμορφες  παιδικές δημιουργίες να το στολίζουν. Φτάνοντας στη Χώρα το συναντάς στα αριστερά.

Σίκινος – Λίγα λόγια για την εμπειρία μας

Ήταν το πρώτο ταξίδι που κάναμε οι δυο μας, ο Γιώργος και η Αναστασία. Ήταν ένα ταξίδι 8 ημερών και 7 νυχτών. 6 στη Σίκινο και 1 στη Σαντορίνη με μικρό πέρασμα από τη Φολέγανδρο.

Το ταξίδι μας ήταν και εκπαιδευτικό αλλά και ταξιδιωτικό. Γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους σ’ ένα υπέροχο νησί όπως η Σίκινος. Αγαπήσαμε  τον τόπο και τους ανθρώπους της.

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορείς να κάνεις σ’ αυτούς τους τόπους είναι να κουβεντιάζεις με ανθρώπους που μεγάλωσαν με ότι αυτό συνεπάγεται σε δύσκολες εποχές σ αυτά τα μέρη. Όπως στην  κάτω φωτογραφία

 

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tasos Ekonomou
Tasos Ekonomou
15 Ιανουαρίου 2024 13:10

Visited last year, 2023, for the first time, what a beautiful place!! Relaxed, laid-back!!!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x