Noμός Χαλκιδικής-Ο μοναδικός ναός του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία

Η πανέμορφη κωμόπολη της Αρναίας, εκτός από τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της και τα αρχοντικά νεοκλασικά σπίτια της, είναι υπερήφανη για κάτι ακόμη. Τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου. Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία Χαλκιδικής είναι ο  μοναδικός εν λειτουργία που είναι παράλληλα και μουσείο. Χτίστηκε το 1812 και έκτοτε κάηκε ολοσχερώς δυο φορές, μια το 1821 και μια το 2005.

Το ιστορικό της μεγάλης καταστροφής του 2005

Το 2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Κωδωνοστάσιο. Όλα ήταν έτοιμα για τα εγκαίνια και υπήρχε μεγάλη ανυπομονησία. Αντί για αυτό…. τραγωδία. Αργά το απόγευμα της 5ης Σεπτεμβρίου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το εσωτερικό του ναού και τα κατέστρεψε όλα. Στάχτη.

Το σοκ των πιστών μεγάλο. Ήθελε χρήματα και πολλή δουλειά για να ξαναχτιστεί από την αρχή. Η Μητρόπολη Ιερισσού δεν έχασε χρόνο και γρήγορα συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο ποσό για να ξεκινήσει η ανακατασκευή του.

Ανακαλύψεις

Η ιστορία της εκκλησίας είναι μακραίωνη. Χρονολογείται από το 1812 όπως γράφει και η επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδο. Η φωτιά του 2005 που προήλθε από άγνωστη αιτία, αποκάλυψε αυτήν την τεράστια ιστορία, που ήταν καλά κρυμμένη κάτω από το έδαφος της. Η αρχαιολογική υπηρεσία κάνοντας ελέγχους για τη στατικότητα του κτιρίου, ανακάλυψε τα θεμέλια τριών παλιότερων ναών!

Διάβασε εδώ άρθρο για την Παλιά Νικήτη Χαλκιδικής

Διάβασε εδώ άρθρο για τους Καταρράκτες της Βαρβάρας στη Χαλκιδική

Ενός του 5ου αιώνα, ενός του 10ου αιώνα με τοιχογραφίες κι ενός του 17ου αιώνα όπου εκεί είχε μιλήσει ο ευγενής μοναχός, Κοσμάς ο Αιτωλός. Επίσης βρέθηκαν 15 τάφοι, νομίσματα, εκκλησιαστικά σκεύη και πολλά άλλα.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα έπρεπε να αναδειχθούν. Οπότε πάρθηκε μια γενναία απόφαση. Να παραμείνουν στη θέση τους και η εκκλησία να ανακατασκευαστεί πάνω από αυτά.

Ο Άγιος Στέφανος είναι ο πολιούχος της Αρναίας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Δεκεμβρίου

Ο επισκέπτης μπορεί σήμερα, περπατώντας στο γυάλινο πάτωμα να θαυμάσει κάτω από αυτό τμήματα των τριών αυτών ναών. Το χαρακτηριστικό του γυάλινου πατώματος είναι μια πρωτοποριακή τεχνική που δε τη συναντάς σε άλλη εκκλησία της Ελλάδας.

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2006 σε μια λαμπρή τελετή έγιναν τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ναού επαναφέροντας τα χαμόγελα στους πιστούς.

Ναός Αγίου Στεφάνου

 

 

 

Ναός Αγίου Στεφάνου στην Αρναία

Ναός Αγίου Στεφάνου στην Αρναία

Αξίζει την επίσκεψη σας

Η λειτουργία του πέρα από εκκλησιαστικό χαρακτήρα έχει και μουσειακό, καθώς λειτουργεί και σαν μουσείο όπως προανέφερα, γεγονός επίσης μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Ναός Αγίου Στεφάνου στην Αρναία είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε μέρα, από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x