Πετροκέρασα: ένα χωριό έκπληξη
Η ορεινή Θεσσαλονίκη διαθέτει μαγευτικές τοποθεσίες που αποζημιώνουν τον επισκέπτη ακόμη και για αυθημερόν αποδράσεις. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Βασιλικά – Περιστερά – Λιβάδι – Πετροκέρασα: ένα χωριό έκπληξη.
Table of Contents
Ποια είναι αυτά τα Πετροκέρασα;
Το χωριό Πετροκέρασα ανήκει στο Δήμο Λαγκαδά και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Θεσσαλονίκης, σε υψόμετρο 580 μέτρων. Ζουν και αναπνέουν στους πρόποδες της βουνοκορφής Ομβριανός, με το υψόμετρο να φτάνει τα 1009 μέτρα.
Παλιότερα καπνοχώρι, πλέον ένα αγροτουριστικό χωριό, κάθε Σαββατοκύριακο γεμίζει από κόσμο, κυρίως Θεσσαλονικείς που το επισκέπτονται για τη βόλτα τους, το μεσημεριανό τους φαγητό ή τον καφέ τους.
Το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 150, μεγάλης ηλικίας κατά βάση. Το καλοκαίρι ο αρθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ.
Αναλυτικός οδηγός για το πώς να έρθετε στα Πετροκέρασα υπάρχει στη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού “ΜΑΣ Ομβριανός”. Δείτε εδώ
Η διαδρομή
Η διαδρομή καθώς στρίβεις από Βασιλικά και ανηφορίζεις προς τα Πετροκέρασα γίνεται όλο και πιο όμορφη. Εμείς πήγαμε φθινόπωρο και λίγο πριν η φύση υποδεχτεί το χειμώνα, μια έκρηξη χρωμάτων συντελείται όπου και να κοιτάξεις! Κάθε στροφή του δρόμου και μια ευχάριστη έκπληξη!
Λίγο πριν φτάσεις στο Λιβάδι στρίβεις δεξιά. Θέλεις ακόμη 12 χλμ για τον προορισμό σου. Η διαδρομή Λιβάδι – Πετροκέρασα είναι για μένα από τις πιο όμορφες οδικές διαδρομές που έχουμε κάνει στην Ελλάδα.
Που να σταματήσετε
Προφήτης Ηλίας
Αφού στρίψεις από Λιβάδι για Πετροκέρασα, στα 500 περίπου μέτρα θα δείς στα δεξιά ένα χωματόδρομο με πινακίδα προς εκκλησάκι Προφήτη Ηλία. Σε 2 λεπτά βρίσκεσαι σ’ ένα πολύ όμορφο σημείο με θέα την κοιλάδα των Βασιλικών και τον Θερμαϊκό κόλπο.
Ξωκκλήσι Αγίου Ραφαήλ – Πευκάκια
Μετά από 2-3 χιλιόμετρα, θα δεις στα αριστερά σου ένα ακόμη εκκλησάκι, αυτό του Αγίου Ραφαήλ. Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η περιοχή “πευκάκια”, μια κατάφυτη τοποθεσία με παγκάκια για πικ νικ και με εξαιρετική θέα όπως βλέπεις και στη φωτογραφία πιο πάνω. Στα άσχημα καταγράφεται πως κάποια παγκάκια είναι κατεστραμμένα και πως πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονται το χώρο, δε φροντίζουν να πάρουν μαζί τους τα σκουπίδια τους.
Μακροκοπάνα – Προφήτης Ηλίας
4 χιλιόμετρα πριν τα Πετροκέρασα θα συναντήσεις τη Πηγή Μακροκοπάνας. Ένα πανέμορφο σημείο με τρεχούμενο νερό, στο οποίο μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο σου και να ανέβεις στη κορυφή του Ομβριανού, εκεί όπου βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας. Η απόσταση είναι γύρω στα 1400 μέτρα.
Εμείς συνεχίσαμε λόγω του μικρού για λίγο ακόμη και στην πρώτη απότομη ανηφοριά που συναντήσαμε, παρκάραμε το Τοyota και συνεχίσαμε με τα πόδια.
Βρισκόμαστε στην κορυφή του Ομβριανού σε υψόμετρο 1009 μέτρων. Ένα σημείο από τα ελάχιστα στο Νομό Θεσσαλονίκης με θέα 360 μοιρών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Το πέτρινο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, πολιούχου και προστάτη των Πετροκέρασων, χτίστηκε το 1998 με δωρεές και εθελοντική εργασία των κατοίκων.
Το μέρος είναι μαγικό, η θέα προς τη Χαλκιδική, τον Τορωναίο, τον Όλυμπο απλά μοναδική, η ηρεμία της φύσης ανεπανάληπτη.
Διάβασε εδώ άρθρο για τον μοναδικό ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία
Πετροκέρασα: Ένα χωριό πρότυπο
Το πόσο οργανωμένο χωριό είναι τα Πετροκέρασα το καταλαβαίνεις με το που μπαίνεις. Φαίνεται άλλωστε και στις φωτογραφίες(slideshow)
Με το που φτάνεις πέφτεις πάνω σ’ ένα χάρτη του χωριού που σε βοηθάει να βρεις εύκολα ότι ακριβώς ζητάς. Υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες για να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου πολύ κοντά στο κέντρο.
Η πλατεία και τα όμορφα σοκάκια
Αδιαμφισβήτητα η πλατεία είναι το κύριο σημείο αναφοράς. Εκεί γίνονται όλες οι εκδηλώσεις και γιορτές του χωριού. Ο παραδοσιακός του χαρακτήρας, ο βαθύς ίσκιος που αφήνουν στο πλακόστρωτο τα επιβλητικά πλατάνια και οι μυρωδιές από τις εξαιρετικές ταβέρνες, σου δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε κάποιο Ζαγοροχώρι ή σ’ ένα γραφικό χωριό του Πηλίου. Τα Πετροκέρασα δεν έχουν σχεδόν τίποτα να ζηλέψουν.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο των Πετροκεράσων είναι κάτι επίσης πολύ ωραίο, άσχετα αν δε τηρείται πάντα, ειδικά από οδηγούς δικύκλων μεγάλου κυβισμού.
Βαδίζοντας στα σοκάκια του χωριού, συναντάς γραφικές πόρτες, παραθυράκια με δαντελένια κουρτινάκια, όμορφα ασβεστωμένα σπίτια, περιποιημένα μπαλκόνια, όμορφα ζωγραφισμένους τενεκέδες με πολύχρωμα λουλούδια…. Και καθαριότητα… Όλα πολύ καθαρά ρε παιδιά. Ζήλεψα πολύ. Κάτι που σπάνια συναντάς σε οποιοδήποτε χωριό. Ακόμη και πολύ μεγάλα τασάκια για το σβήσιμο των τσιγάρων έχουν προνοήσει να τοποθετήσουν οι διοικούντες σε πολυσύχναστα σημεία!
Η Εκκλησία του προφήτη Ηλία
Χτίστηκε αρχικά τον 17ο αιώνα. Κατεδαφίστηκε από σεισμό και χτίστηκε ξανά μέχρι που κάηκε από τους Τούρκους το 1821. Ξαναχτίστηκε πάνω στα θεμέλια της το 1835.
Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μ.Α.Σ Ομβριανός
Λαογραφικό Μουσείο
Στο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο ιδρύθηκε το 1976, μπορείτε να δείτε διάφορα εκθέματα από προσφορές των κατοίκων όπως τοπικές ενδυμασίες, χειρόγραφα, υφάσματα, γεωργικά και οικιακά εργαλεία που αφορούν στην καθημερινή ζωή του χωριού του προηγούμενου αιώνα.
Δυστυχώς ήταν κλειστό όταν το επισκεφτήκαμε. Την επόμενη φορά.
Η τέλεια απόδραση
Κλείνοντας να πούμε πως τα Πετροκέρασα είναι για μας ένα χωριό – πρότυπο. Περάσαμε εξαιρετικά, φάγαμε πολύ καλά, περπατήσαμε όλα τα σοκάκια του χωριού, νοιώσαμε την οικιότητα των ντόπιων και γενικά όταν θα περάσει αυτή η κατάσταση με τον Covid και σκέφτεσαι κάποια κοντινή απόδραση, να επισκεφθείς τα Πετροκέρασα και να μας πεις τις εντυπώσεις σου και αν επισκέφτηκες όλα όσα προτείναμε.