Νομός Χαλκιδικής: Το άγνωστο, ιστορικό και γραφικό χωριό της Παλιάς Νικήτης

Οι περισσότεροι έρχονται στη Χαλκιδική για να απολαύσουν τη θάλασσα, τον ήλιο και τις αμέτρητες, για κάθε γούστο, παραλίες της.  Υπάρχουν όμως κι άλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Το Παλιό Χωριό της Νικήτης είναι ένα από αυτά. Χτισμένη σ’ ένα λόφο 2 χλμ από τη γνωστή σε όλους Νικήτη, είναι ένας οικισμός που ακόμη και σήμερα λίγοι τον γνωρίζουν.

Η ιστορία της Παλιάς Νικήτης

Τον 14ο αιώνα, τότε που υπήρχε ο κίνδυνος των πειρατικών επιδρομών, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, άφησαν τα εδάφη τους και ίδρυσαν το χωριό της Νικήτης. Η περιοχή που εγκαταστάθηκαν λεγόταν Γη του Νεοκίτου (και μάλλον κάπως έτσι προήρθε το όνομα Νικήτη) και ήταν καλά κρυμμένη από τους πειρατές, με μια σχετική απόσταση ασφαλείας από τη θάλασσα. Μετά την απελευθέρωση του τόπου από τους Τούρκους το 1912, η περιοχή αναπτύσσεται αλλά με αργό ρυθμό επηρεασμένο από τους δυο παγκόσμιους πολέμους, τη μικρασιατικής καταστροφή που έφερε πολλούς πρόσφυγες στη Χαλκιδική, την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 30 και τον εμφύλιο του 1946-49.

Στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα το χωριό άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία. Γίνεται επέκταση των σπιτιών προς τη θάλασσα για πρώτη φορά μετά τον 14ο αιώνα, ενώ μεγάλωσαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πολλοί ξένοι επισκέπτες γοητευμένοι από την ομορφιά,, την αυθεντικότητα και την ιστορία του τόπου άρχισαν να αγοράζουν και να ανακαινίζουν παλιά σπίτια. Τα περισσότερα κτίρια είναι κτισμένα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του τριάντα του 20ο αιώνα.

Η Παλιά Νικήτη σήμερα

Ναός Αγίου Νικήτα
Ναός Αγίου Νικήτα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός του Αγίου Νικήτα που είναι και πολιούχος του χωριού. Χτίστηκε το 1867 στην κορυφή του λόφου. Ακριβώς κάτω από την εκκλησία, υπάρχει το παλιό δημοτικό σχολείο, ένα κτίριο της ίδιας ηλικίας. Το σχολείο έχει πλέον ανακαινιστεί και στεγάζει το λαογραφικό μουσείο της Νικήτης.

 

Επίσης πολλά σπίτια είναι χτισμένα με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του τέλους του 19oυ αιώνα και βρίσκονται πλεον σε πολύ καλή κατάσταση μιας και έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα. Το παλαιότερο κτίριο του χωριού είναι ο κοιμητηριακός ναός που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Μια βόλτα ως την εκκλησία του Αγίου Νικήτα αλλά και στα γραφικά σοκάκια είναι κάτι που “πρέπει” να κάνεις αν επισκεφτείς το ιστορικό αυτό χωριό.

Η κτηνοτροφια και η μελισσοκομία είναι οι κύριες ασχολίες των κατοίκων. Η Νικήτη σήμερα είναι το πρώτο μελισσοκομικό χωριό της Ελλάδας με πανελλήνια παραγωγή 10%

Η γραφική πλατεία

Μετά από τη βόλτα μας ως το ναό αλλά και στα σοκάκια, φτάσαμε στην πανέμορφη πλατεία. Παλιότερα υπήρχαν κοντά στα 10 καφενεδάκια. Πλέον υπάρχει ένα εξαιρετικό καφέ-μπαρ και μια ταβέρνα σ’ ένα πολύ όμορφο και χαλαρωτικό περιβάλλον. Το βράδυ που πήγαμε εμείς ερχόταν κι έφευγε συνεχώς κόσμος γιατί δεν έβρισκε τραπέζι. Αδιαμφισβήτητα το καφέ – μπαρ (για την ταβέρνα δεν έχουμε άποψη) είναι από τα ωραιότερα της Χαλκιδικής με ωραία κοκτέιλ, γρήογορο σέρβις και πολύ ωραία μουσική (Barcarolla)

Ο πλάτανος στην πλατεία, οι πλακόστρωτοι δρόμοςι και οι 1-2 όμορφοι ξενώνες δένουν όλα μαζί αρμονικά με την όμορφη ατμόσφαιρα του τόπου.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζαμε τίποτα για την Παλιά Νικήτη. Ψάχναμε για κάποιον ορεινό οικισμό της Χαλκιδικής και τυχαία μάθαμε γι’ αυτήν στο διαδίκτυο. Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μας και περάσαμε ένα υπέροχο απόγευμα σ’ ένα χωριό με τόση ιστορία. Αν βρεθείς στη Χαλκιδική, αξίζει να το επισκεφτείς και να μας γράψεις τις εντυπώσεις σου.

Παλιά Νικήτη
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x