Άγκιστρο, χαμάμ και πέριξ

Σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια περνάμε τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς σε κάποιο χειμερινό προορισμό εντός Ελλάδας. Στην Ξάνθη πέρσι, στα Τζουμέρκα πρόπερσι, στα Ζαγοροχώρια το 2015-2016, στα Μετέωρα πριν 4 χρόνια… Φέτος μιας και ήταν η πιο ταξιδιωτική μας χρονιά εκτός συνόρων, θέλαμε κάτι κοντινό και ξεκούραστο. Το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών ήταν η επιλογή μας. Το όνομα αυτού, Άγκιστρο. Μόλις 10 χλμ. από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γνωστό για τις ιαματικές του πηγές, ήταν η φετινή μας επιλογή για μια τριήμερη απόδραση τις μέρες της αλλαγής του χρόνου.

Το χωριό εκτός από 3-4 πολύ καλές ταβέρνες αλλά και τα εξαιρετικά βυζαντινά λουτρά που διαθέτει, δε σου δίνει τη δυνατότητα για να ξοδέψεις πολύ χρόνο σ’ αυτό. Κοντά στο Άγκιστρο όμως, έχει πολλά πράγματα που μπορείς να δεις με αυθημερόν εξορμήσεις.

Οχυρό Ρούπελ

Σε απόσταση αναπνοής από το Άγκιστρο, περίπου 10-15 λεπτά οδήγησης, βρίσκεται το ιστορικό Οχυρό Ρούπελ. Ένα κομμάτι της ιστορίας μας που επιβάλλεται όλοι να γνωρίζουμε. Ο χώρος ανήκει στην εποπτεία του Ελληνικού Στρατού ενώ η συμπεριφορά των στρατιωτών είναι απόλυτα εξυπηρετική. Ο στενωπός του Ρούπελ βρίσκεται ανάμεσα στο όρος Άγκιστρο και στις Μπέλες κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Οι στρατιώτες σε ξεναγούν στο χώρο για 45 περίπου λεπτά ενώ ο επίλογος έρχεται με μια εντυπωσιακή υπόγεια στοά αρκετών χιλιομέτρων(προσβάσιμα είναι λίγα μέτρα), με αναπαραστάσεις των Ελλήνων μαχητών που κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κράτησαν το οχυρό και δεν το εγκατέλειψαν παρά μόνον μετά τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος της περιήγησης, στο ΚΨΜ υπάρχουν αναμνηστικά (μαγνητάκια, βιβλία κτλ.) για όποιον ενδιαφέρεται.

Όλη η επίσκεψη είναι δωρεάν, ενώ κατά την είσοδο στο στρατόπεδο, αφήνεις τυπικά μια ταυτότητα στον σκοπό (που διακριτικά επιβλέπει την είσοδο και έξοδο των επισκεπτών)την οποία και παίρνεις κατά την αποχώρηση σου. Αν πας στο Άγκιστρο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το Οχυρό Ρούπελ.

ρούπελ
Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίνονται
ρούπελ
Το μουσείο του Ρούπελ
ρούπελ
Το πυροβόλο του Κυριακίδη
άφκιστρο
Το οχυρό του Ρούπελ με την ελληνική σημαία να κυματίζει

Σιδηρόκαστρο-Καταρράκτες Ζεστών Νερών-Αχλαδοχώρι

Επίσκεψη στο Σιδηρόκαστρο

Στο Σιδηρόκαστρο μπορείς να επισκεφθείς το μάλλον παρατημένο Βυζαντινό κάστρο ή αλλιώς Ισσάρι. Δεμίρ Ισσάρι στα Τούρκικα θα πει Σιδερένιο Κάστρο και το έχτισε ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος στην κορυφή του γρανιτένιου λόφου όπου στα πόδια του απλώνεται το Σιδηρόκαστρο. Πανέμορφη η θέα προς το Σερραϊκό κάμπο, την λίμνη Κερκίνη, τον ποταμό Στρυμόνα και τον ποταμό Κρουσοβίτη που το διασχίζει.

άγκιστρο
Το Σιδηρόκαστρο από το Βυζαντινό κάστρο

 Ιαματικά λουτρά θα βρεις κι εδώ με θερμοκρασία 43˚C που τροφοδοτούνται από θερμή πηγή. 

Το Σιδηρόκαστρο αριθμεί 5 με 6 χιλιάδες κατοίκους με τον πληθυσμό του να μειώνεται σημαντικά καθώς πριν μια δεκαετία αριθμούσε διψήφιο νούμερο.

Καταρράκτες Ζεστών Νερών

Στο δρόμο για το Αχλαδοχώρι, αξίζει μια στάση (ακόμη και για βουτιά αν έχει ζέστη) στους καταρράκτες των Ζεστών Νερών. Είναι πάνω στο δρόμο βγαίνοντας από το Σιδηρόκαστρο στα 2χλμ. Ο ένας είναι φυσικός και ο άλλος τεχνητός ενώ υπάρχει και μια ξύλινη βάση για να απολαύσεις το μυστηριακό θέαμα.

άγκιστρο
Ο φυσικός καταρράκτης των ζεστών νερών
άγκιστρο
Ο τεχνητός καταρράκτης
άγκιστρο
Για πάντα παιδιά
Η πριγκίπισσα μας 5 ετών
άγκιστρο
To παρεάκι που ταξιδεύουμε

Βόλτα στο Αχλαδοχώρι

Συνεχίζοντας επισκεφθήκαμε το Αχλαδοχώρι για καφεδάκι όπου και μάθαμε για το έθιμο της “σίρνιτσας” δηλαδή το άναμμα τριών μεγάλων φωτιών σε διάφορες γειτονιές του χωριού το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Επίσης μέσα κι έξω από το Αχλαδοχώρι μπορείς να δεις ούτε ένα, ούτε δυο αλλά εννιά τοξωτά γεφύρια!

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x