Απόδραση στα Βράσταμα της ορεινής Χαλκιδικής

Βράσταμα Χαλκιδικής

Μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη και έπειτα από 74 χλμ οδήγησης, συναντάς έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της Χαλκιδικής. Αφού περάσεις τον Πολύγυρο, 11 χλμ μετά, ο δρόμος σε βγάζει στα Βράσταμα, ένα χωριό πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο. Μια κουκίδα στο χάρτη, με 600 περίπου κατοίκους, αποτελεί μια όμορφη επιλογή για αυθημερόν εξόρμηση.

Χτισμένο στους πρόποδες του Χολομώντα, με υπέροχη θέα στη χερσόνησο του Άθω, φημίζεται για το τσίπουρο του το οποίο παρασκευάζεται από κούμαρα!   Παραταύτα η παραγωγή ελιάς είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται περί των 10 χιλιάδων τόνων!!

Πέτρινα σπίτια, στενά πλακόστρωτα, πεντακάθαρα σοκάκια θα σου χαρίσουν όμορφες εικόνες. Θα τις βιώσεις πιο έντονα αν περπατήσεις και χαθείς μέσα σ’ αυτά.

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 

Όταν φτάσεις στο χωριό πρέπει να επισκεφτείς τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Χτίστηκε το Μάιο του 1814 όμως κάηκε με την επανάσταση της Χαλκιδικής του 1821 και  την ίδια χρονιά ξαναχτίστηκε από τα απομεινάρια του. Είναι κομμάτι της ιστορίας του νομού και πρόσφατα μας αποκάλυψε τα κρυμμένα του μυστικά. Με ενέργειες που έγιναν, αφαιρέθηκαν τα στρώματα λαδομπογιάς και βγήκαν στο φως μοναδικές εικόνες και παραστάσεις που δημιουργήθηκαν από τα χέρια των φημισμένων Γαλατσάνων καλλιτεχνών.

“Διάβασε επίσης για τους Καταρράκτες της Βαρβάρας”

O  Πάτερ της εκκλησίας άνοιξε τις πόρτες μόνο για μας. Πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, έδωσε στο τέλος της κουβέντας μας ημερολόγιο και σταυρουδάκια στην Αναστασία και τον Βασίλη. Όταν τον είπαμε για χρήματα, αρνήθηκε χαμογελαστός …

Ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας διαθέτει μια μικρή παιδική χαρά και τραπέζια για ξεκούραση και αναψυχή μικρών και μεγάλων

Να παραβρεθείτε σε ένα από διάσημα πανηγύρια του. Τα μεγαλύτερα είναι των Αγίων Αναργύρων στις 1/7, της Αγίας Κυριακής στις 7/7, και στις 15/8 που γιορτάζεται η «Κοίμηση Της Θεοτόκου» ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει τετραήμερο εκδηλώσεων με την επωνυμία «Γιορτή Κούμαρου».

To σπήλαιο του Οσίου Ευθυμίου

13 χλμ μέτριας δυσκολίας χωματόδρομος, και 15′ περπάτημα χρειάζεσαι για να φτάσεις στο σπήλαιο του Οσίου Ευθυμίου. Διανύσαμε τον χωματόδρομο ως το τέλος του αλλά στο ξεκίνημα του μονοπατιού σταματήσαμε και αποφασίσαμε να μην το ρισκάρουμε. Ο λόγος; O Γιώργος ήταν ακόμη με τη πατερίτσα(από ατύχημα με  μηχανή) και το μονοπάτι στην αρχή του αρκετά απότομο.

 

Ρακή με Ελλάδα

Μια εξαιρετική ταβέρνα για κλείσιμο της εκδρομής σου στα Βράσταμα είναι η ταβέρνα Ρακή με Ελλάδα. Πολύ όμορφος χώρος, άψογα διακοσμημένος σε εξαιρετική τοποθεσία και πολύ ωραίο φαγητό. Τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα…

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x