3 μέρες στο πανέμορφο Πρίζρεν

Κάποια στοιχεία για το Κόσοβο

Το Κόσοβο είναι η μικρότερη χώρα των Βαλκανίων. Eπίσης είναι η 2η νεότερη χώρα στον κόσμο!!! Συνορεύει με 4 κράτη. Στα βορειοανατολικά με τη Σερβία, στα νότια με τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία στα δυτικά και το Μαυροβούνιο στα βορειοδυτικά. Ο πληθυσμός του αγγίζει τα 2 εκ. κατοίκους και πρωτεύουσα του είναι η Πρίστινα με το Πρίζρεν όμως να προσπαθεί να της κλέψει τη δόξα του πιο τουριστικού προρισμού του Κοσόβου. Το 93% του πληθυσμού είναι Αλβανοί και το υπόλοιπο διαμοιράζεται σε Κροάτες, Σέρβους και άλλες εθνικότητες. Κύρια θρησκεία είναι ο μουσουλμανισμός. Επίσημη γλώσσα είναι τα Αλβανικά και επίσημο νόμισμα το ευρώ.

Αυτοανακηρύχθηκε το 2008 ως αυτόνομο κράτος. Το ανεξάρτητο Κόσοβο αναγνωρίσθηκε άμεσα από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των τεσσάρων μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία) μεταξύ άλλων, ενώ ορισμένες, όπως η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θεωρούν την απόσχιση του παράνομη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ως και σήμερα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Επί του παρόντος 117 χώρες-μέλη του ΟΗΕ εγκρίνουν την ανεξαρτησία του Κόσοβου.

Άνθρωποι – Εθνικές Ομάδες

Στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η μετανάστευση των Σέρβων του Κοσόβου στα πάτρια εδάφη καθώς και η αύξηση γεννήσεων των αλβανικών οικογενειών, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αλλαγή στην εθνοτική σύνθεση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Αλβανικός πληθυσμός από κει που το 1950 ήταν περίπου ο μισός, έφτασε στη δεκαετία του 90 να καταλαμβάνει το 80%. Οι Σέρβοι ολοένα και μειωνόντουσαν με αποκορύφωμα τη περίοδο του πολέμου(1998-1999) όπου επιπλέον Σέρβοι μετανάστευσαν. Έτσι στις αρχές του 21ου αιώνα οι Αλβανοί έφτασαν στο 90% με το υπόλοιπο 10% να αποτελείται από Σέρβους, Βόσνιους, Μαυροβούνιους κ.α. Πλέον ελάχιστοι Σέρβοι ζουν στο βόρειο Κόσοβο κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Αυτό που εμείς συναντήσαμε στις 3 μέρες που μείναμε στο Κόσοβο, ήταν μια πολύ φιλική συμπεριφορά, μια ευγενική αντιμετώπιση και μια φοβερή προθυμία των ντόπιων να μας εξυπηρετήσουν και να μας βοηθήσουν σε οτιδήποτε κι αν χρειαστήκαμε.

Λίγα λόγια για το οδικό μας ταξίδι

To οδικό μας ταξίδι ξεκίνησε στις 24/10/21 με προορισμό το Prizren του Κοσόβου.  Aναχωρήσαμε στις 06:00 το πρωΐ κι έπειτα από 1 μόλις ώρα μπήκαμε στη Βόρεια Μακεδονία. Για να περάσουμε τα σύνορα ήταν απαραίτητα διαβατήρια για την Αναστασία και τον Βασίλη(8 και 2 ετών) ταυτότητες ή διαβατήρια για εμάς, πράσινη κάρτα και αρνητικά rapid test 48 ωρών μιας και δεν ήμασταν εμβολιασμένοι. Ο έλεγχος ήταν εντελώς τυπικός και χωρίς περιπέτειες μπήκαμε στη γειτονική χώρα. Θα τη διασχίζαμε από άκρη ως άκρη.

Γύρω στους 7 σταθμούς διοδίων συναντήσαμε στη διάσχιση του οδικού δικτύου της Βόρειας Μακεδονίας με κόστος κοντά στα 10€. Δέχονται ευρώ σε όλους,  καλύτερα όμως θα ήταν να είχαμε προνοήσει και να είχαμε μαζί μας δηνάρια γιατί σε όλες τις πληρωμές με ευρώ βγήκαμε ζημιωμένοι, συνολικά γύρω στα 2-3 ευρώ(λόγω στρογγυλοποίησης).

Αφού περάσαμε έξω από τη πρωτεύουσα των Σκοπίων, μας είχε πει φίλος Αλβανός από Ελλάδα να ακολουθήσουμε πινακίδα για Τέτοβο. Αν και οι πινακίδες έλεγαν ευθεία για Πρίστινα, εμείς στρίψαμε για Τέτοβο. Αφού περάσαμε την αδιάφορη αυτή πόλη, οδηγήσαμε για 30′ λεπτά σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης, χωρίς σήμα ίντερνετ με την ελπίδα να μην έχουμε κάνει λάθος στο δρόμο που επιλέξαμε. Ξαφνικά μέσα στο δάσος κι ενώ η θερμοκρασία είχε πέσει στους 4 βαθμούς, ξεπροβάλει η μπλε σημαία του Κοσόβου με τα 6 λευκά αστέρια. Μια ανακούφιση την αισθανθήκαμε το ομολογώ. Στα σύνορα δεν είχε ούτε ένα αυτοκίνητο.

Βρισκόμαστε στο συνοριακό σταθμό Globocica.

Αφού έλεγξαν τα διαβατήρια μας(τα ράπιντ τεστ ούτε καν), μας ζήτησαν να παρκάρουμε το αυτοκίνητο στην άκρη και να πάω εγώ ως οδηγός στο τελωνειακό γραφείο εκεί δίπλα, να συμπληρώσω ένα χαρτί ασφάλισης για το αυτοκίνητο. Η συνεννόηση πολύ δύσκολη καθώς οι 2 τελωνειακοί δεν ήξεραν λέξη αγγλικά. Τελικά μετά από εκτεταμένη χρήση της νοηματικής διαλέκτου κατορθώσαμε και το συμπληρώσαμε. Για κάποιο λόγο που ακόμη δεν έχω καταλάβει, δε μου πήραν χρήματα αν και το χαρτί ανέγραφε το ποσό των 13 ευρώ!

Στο Κόσοβο δεν ισχύει η πράσινη κάρτα. Συμπληρώνεις εκεί ένα έντυπο ασφάλισης για το αυτοκίνητο με κόστος στα 13€

Έπειτα από 20 λεπτά στα σύνορα κι αφού μπήκε στα διαβατήρια μας η σφραγίδα του Κοσόβου(η 44η χώρα μας!!!!!) συνεχίσαμε για 1:30 ώρα μια δύσκολη αλλά ονειρική διαδρομή σ’ ένα ειδυλλιακό φθινοπωρινό τοπίο. Οι πρώτες εικόνες ήταν μοναδικές. Φανταστική φύση αλλά και πολλά σκουπίδια αριστερά και δεξιά τα οποία προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε από τις όμορφες εικόνες που έβλεπαν τα μάτια μας.

Κάπου στη μέση της διαδρομής περάσαμε από ένα χιονοδρομικό κέντρο(δεν είχε ακόμη χιόνι) με το όνομα “Prevalla”. Ήμασταν στα 1800 μέτρα υψόμετρο. Πολύς κόσμος, τουριστικά θέρετρα και πλανόδιοι πωλητές δημιουργούσαν μια ωραία εικόνα. Αγοράσαμε για κακή μας τύχη 3 ψητά καλαμπόκια προς 1 € το τμχ, επιεικώς απαράδεκτα. Λόγω έντονης πείνας τα φάγαμε και συνεχίσαμε τη διαδρομή μας για τα υπόλοιπα 30 χλμ ως το Πρίζρεν.

Φτάσαμε στο Πρίζρεν

Το Πρίζρεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κοσόβου μετά την πρωτεύουσα Πρίστινα από την οποία απέχει μόλις 80χλμ. Θεωρείται η πολιτιστική του πρωτεύουσα. Κατοικείται από 220.000 περίπου κατοίκους και διασχίζεται από τον ποταμό Lumbardhi που “κόβει” την πόλη στα δυο και είναι παραπόταμος του Αλβανικού Δρίνου. Θεωρείται από πολλούς ως η πιο γοητευτική πόλη της χώρας.Η μείξη των μιναρέδων με τα καμπαναριά των ορθόδοξων και καθολικών εκκλησιών, δείχνει την μέχρι πρόσφατα συνύπαρξη κατοίκων διαφορετικών θρησκειών. Σήμερα πλέον η συντριπτική πλειοψηφία είναι Αλβανοί μουσουλμάνοι.

Αλβανικές σημαίες κυματίζουν παντού δίπλα στις γαλάζιες σημαίες του Κοσσυφοπεδίου και στις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, όλων εκείνων δηλαδή που υποστήριξαν τον αγώνα μιας τόσο μικροσκοπικής χώρας για την ανεξαρτησία της από τη Σερβία.

H Παλιά Πόλη είναι το πιο γραφικό και ζωντανό κομμάτι του Πρίζρεν. Το ξενοδοχείο που μείναμε για 2 βράδια ήταν το Hotel Prizreni , σε 4κλινο δωμάτιο με πρωινό και πάρκινγκ για το αυτοκίνητο, προς 60€ η βραδιά. Ήταν σε πολύ βολικό σημείο, μέσα στην Παλιά Πόλη, μια όπως αποδείχθηκε πολύ καλή επιλογή.

Ώρα για πρωινό

 

Όταν φτάσαμε, έκοβαν ξύλα οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου και ήταν κλειστός ο δρόμος προς το πάρκινγκ. Το βάλαμε προσωρινά “εδώ” και τελικά το αφήσαμε μέχρι τη στιγμή που φύγαμε!

Τι κάναμε στο Πριζρεν και στο προτείνουμε

Aπολαύσαμε την εντυπωσιακή θέα από το κάστρο του Πρίζρεν

Στην κορυφή του λόφου στους πρόποδες του οποίου επεκτείνεται το Πρίζρεν, βρίσκεται το μεσαιωνικό φρούριο της πόλης. Xτίστηκε τον 11ο αιώνα. Χρειαστήκαμε  15′ λεπτά σχετικά απότομης ανάβασης για να φτάσουμε. Η είσοδος στο κάστρο είναι δωρεάν. Εδώ είδαμε την καλύτερη θέα σε όλη την πόλη, ιδανικό μέρος για φωτογραφίες και ξεκούραση.

Περπατήσαμε στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης

Πολύ όμορφη εμπειρία είναι να χαθείς στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Ένας συνδυασμός δυτικού και ανατολίτικου στοιχείου με τις προσευχές των ιμάμηδων να σου υπενθυμίζουν ότι βρίσκεσαι σε μουσουλμανική χώρα. Μικρά πολύχρωμα μαγαζιά, πλανόδιοι πωλητές με φρούτα και κηπευτικά.

Βόλτα με το τρενάκι

Μια ωραία εναλλακτική λύση ειδικά αν είσαι με παιδιά, είναι μια βόλτα με το τρενάκι. Διαρκεί περίπου 20 λεπτά, έχει κόστος 1€ το άτομο  και κάνει μια συμπαθητική διαδρομή μέσα και λίγο έξω από την Παλιά Πόλη.

Blue Love Bridge

Mια από τις 9 γέφυρες του ποταμού Λουμπάρντι είναι κι αυτή της αγάπης. Στα κάγκελα της βρίσκονται εκατοντάδες κλειδαριές με μηνύματα αγάπης. Μπορείς να βάλεις κι εσύ τη δικιά σου. Μην αγχώνεσαι που θα τη βρεις. Υπάρχει πλανόδιος πωλητής κλειδαριών στο σημείο, για να αγοράσεις τη δικιά σου!!!

 

Περπατήσαμε και βγάλαμε φωτογραφίες στη Stone Bridge

To πέτρινο γεφύρι είναι ένα σύμβολο της πόλης, χτισμένο τον 16ο αιώνα. Το 1979 καταστράφηκε λόγω πλημμυρών  και ξαναχτίστηκε το 1982. Περπάτησε τη γέφυρα και τις όχθες του ποταμού. Ειδικά το σούρουπο είναι μαγικά.

Στο τζαμί του Shinan Pasha

Xτίστηκε το 1615 και αποτελεί Μνημείο της Unesco. Ο μιναρές έχει ύψος 143 μέτρα και διακρίνεται εύκολα από πολλά σημεία της πόλης. Είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες αρκεί να βγάλεις τα παπούτσια σου στην είσοδο. Επιτρέπονται οι φωτογραφίες αλλά όχι σε άτομα που προσεύχονται.

 

Ήπιαμε Ελληνικό καφέ ή καλύτερα turkish coffee

Mια από τις αγαπημένες μας συνήθειες όταν ταξιδεύουμε σε ανατολικές χώρες είναι να πιούμε ελληνικό καφέ σε παραδοσιακά καφέ με ντόπιο  κόσμο. Το ιδανικό μέρος στο Πρίζρεν για να το κάνετε αυτό είναι πίσω από το Τζαμί του Sinan Pasha, το τούρκικο Konaku Καφέ-Εστιατόριο. Καφές με 1€, τσάι με 0.30€ και εξαιρετική πίτσα. Όλα υπέροχα ειδικά αν ο καιρός είναι καλός και μπορείς να καθίσεις έξω.

Χαλαρωτική βόλτα στην πλατεία Shadervan

H πιο πολυσύχναστη περιοχή του Πρίζρεν με πολλά καφέ και εστιατόρια τριγύρω. Στη μέση της πλατείας υπάρχει μια βρύση που ένας μύθος λέει πως αν πιεις το νερό της, κάποια στιγμή θα επιστρέψεις.

Αξίζει να επισκεφθείς το Πρίζρεν στο Κόσοβο;

Aξίζει σίγουρα να επισκεφθεί κάποιος το Πρίζρεν και γενικά το Κόσοβο. Είναι ένας πολύ ζωντανός και ανεξερεύνητος προορισμός κάτι που εμάς μας εξιτάρει. Οι 2 μέρες και τα 3 βράδια που μείναμε δεν ήταν αρκετά για να δούμε όλα όσα θέλαμε. Θα θέλαμε να επιστρέψουμε τις μέρες που διοργανώνεται το περίφημο DokuFest ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ευρώπη και η πόλη σφύζει από κόσμο.

Αν και ακούσαμε διάφορα αποτρεπτικά σχόλια πριν το ταξίδι, με βάση της εμπειρίας μας, συστήνουμε το Κόσοβο ως έναν απόλυτα ασφαλή προορισμό.

Επίσης να τονίσω πως στο Πρίζρεν δεν είχαμε κανένα πρόβλημα όσον αφορά τις μετακινήσεις μας με τα παιδιά. Άνετα κυκλοφορείς με το καρότσι, άνετο επίσης και το περπάτημα καθώς είναι μια σχετικά επίπεδη πόλη.

Μια όμορφη και διαφορετική εμπειρία σε μια ιδιαίτερη χώρα, ελάχιστα τουριστική, ολοκληρώθηκε. Μακάρι να εμπνεύστηκε κάποιος που διάβασε την ιστορία μας και να επισκεφθεί το Κόσοβο!

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *