Βαρσοβία: H πόλη που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της

Η Βαρσοβία αναγεννήθηκε κυριολεκτικά από τις στάχτες της. Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτή η πόλη, πριν από 76 χρόνια δεν υπήρχε στο χάρτη. Τον Ιανουάριο του 1945, ο Αδόλφος Χίτλερ μαζί με έναν από τους επικεφαλής των SS τον Χάινριχ Χίμλερ, διέταξαν την ισοπέδωση της πόλης. Καταστράφηκε το 85% των κτιρίων! Το τέλος του πολέμου λίγους μήνες αργότερα, βρήκε τους κατοίκους της Βαρσοβίας να προσπαθούν να της ξανά χαρίσουν την παλιά της όψη, αποκαθιστώντας την κατεστραμμένη πολιτιστική της κληρονομιά.

Έτσι τα πιο σημαντικά μνημεία αποκαταστάθηκαν σύμφωνα με τα σχέδια του 18ου αιώνα, με την Παλιά Πόλη πλέον να μοιάζει τουλάχιστον 200 ετών, ενώ στην πραγματικότητα μετρά μόνο μερικές δεκαετίες ζωής. Η Unesco δεν άργησε να την εντάξει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σήμερα η Βαρσοβία είναι μια δυναμική και πολύχρωμη πρωτεύουσα που έχει γιατρέψει τις πληγές της και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Tι αξίζει να δείτε και να κάνετε στη Βαρσοβία

Παλιά Πόλη και η πλατεία της

Stare Miasto στα Πολωνικά η Παλιά Πόλη, Rineg Starego Miasta το όνομα της πανέμορφης πλατείας της. Πολύχρωμα κτίρια χτισμένα σύμφωνα με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική, όμορφα καφέ, μικρά δρομάκια που κρύβουν εκπλήξεις και με τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη να δεσπόζει επιβλητικός.

Μιλάμε αδιαμφισβήτητα για το για το πιο γραφικό κομμάτι της Βαρσοβίας όπου και περάσαμε τον περισσότερο χρόνο του ταξιδιού μας.

Βασιλικό Παλάτι

Το Βασιλικό Παλάτι στέκεται επιβλητικό στην είσοδο της Παλιάς Πόλης. Καταστράφηκε ολοσχερώς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε στο διάστημα 1971-1988. Η σχετικά απλοϊκή του όψη ξεγελά τον επισκέπτη. Αν επιλέξετε να κάνετε την περιήγηση, θα διαπιστώσετε την πλούσια εσωτερική του διακόσμηση. Το διαμέρισμα του Βασιλιά, η εντυπωσιακή κρεβατοκάμαρα, πινακοθήκες, αίθουσες γλυπτικής, το δωμάτιο των αξιωματικών, η αίθουσα των φρουρών αλόγων του Στέμματος είναι μερικά από αυτά που θα δείτε.

 

Επιστημονικό Κέντρο Κοπέρνικου

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μουσεία επιστήμης  σε όλη την Ευρώπη. Αξίζει να το επισκεφτείτε ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά. Διαθέτει 2 ορόφους με εκθέματα μαθηματικού, φυσικού και αστρονομικού περιεχομένου. Χωρίς να το καταλάβουμε, περάσαμε 4 υπέροχες ώρες  ενώ η Αναστασία έφυγε ενθουσιασμένη.

Πάρκο Lazienki

Το πάρκο των Βασιλικών Λουτρών. Το μεγαλύτερο πάρκο της Βαρσοβίας σ’ ένα παραμυθένιο σκηνικό. Σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα και περιλαμβάνει το περίφημο παλάτι πάνω στο νερό, αγάλματα, ρωμαϊκό αμφιθέατρο, μνημεία και λίμνες. Θα δείτε επίσης παγόνια και πολλά σκιουράκια που αν έχετε φαγητό να τα ταΐσετε θα σας πλησιάσουν πολύ εύκολα.

Να κάνεις Free Walking Tour

Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που αξίζει να κάνεις στη Βαρσοβία, είναι να επιλέξεις ένα Free Walking Tour.. Παλιά Πόλη, Εβραϊκή περιήγηση, περιοχή Praga, η εναλλακτική Βαρσοβία, ο παγκόσμιος πόλεμος, η κομμουνιστική εποχή … Εμείς κάναμε 2: Στην Παλιά Πόλη και στην περιοχή Praga.

Επιλέξαμε την : https://www.facebook.com/OrangeUmbrellaFreeTourWarsaw  και μείναμε σούπερ ευχαριστημένοι.

Tα tour έχουν διάρκεια από 2-4 ώρες και γίνονται στα αγγλικά αλλά και σε άλλες γλώσσες. Στο τέλος ο καθένας πληρώνει τον ξεναγό με ότι ποσό θέλει. Το σίγουρο είναι πως μαθαίνεις πράγματα που δε πρόκειται να τα διαβάσεις σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό. Όπως ας πούμε:

Εδώ είμαστε στη πλατεία Kanonia. Η συγκεκριμένη καμπάνα λέγεται ότι ράγισε στα τελειώματα της και ποτέ δε μπήκε σε κάποιο καμπαναριό. Αν τη γυρίσεις 3 φορές λένε ότι σου φέρνει γούρι!!

 

Εδώ είμαστε στη Παλιά Πόλη με θέα στην Πράγα, στην απέναντι πλευρά της Βαρσοβίας. Στο μέρος αυτό (παλιά ήταν σκουπιδότοπος μας είπαν από το walking tour) γίνονται συχνά φωτογραφίσεις για γάμους και βαφτίσεις εξ ου και oι πολλές κλειδαριές. Από κάτω το καμάρι μας αγναντεύει τη θέα

Η πιο ωραία πανοραμική θέα

Στην πλατεία του Βασιλικού Κάστρου, υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Άννας. Με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, ανεβαίνεις στον πύργο-καμπαναριό της εκκλησίας(149 σκάλες περίπου) και έχεις την πιο όμορφη πανοραμική θέα στη Βαρσοβία. Ιδανική ώρα είναι όταν δύει ο ήλιος.

 

To άγαλμα του Βασιλιά Sigismund

Βρίσκεται δίπλα στο Βασιλικό ανάκτορο. O κύριος αυτός το 1596 μετέφερε την πρωτεύουσα της Πολωνίας από τη Κρακοβία στη Βαρσοβία. 

Περιοχή Πράγα

Αν θέλετε να δείτε την  εναλλακτική πλευρά της Βαρσοβίας, τότε να επισκεφτείτε την περιοχή Πράγα. Βρίσκεται από την άλλη πλευρά του ποταμού Βιστούλα. Μία γειτονιά που παραμελήθηκε και περιθωριοποιήθηκε λόγω φτώχειας, μέχρι που την τελευταία δεκαετία όλοι οι καλλιτέχνες και οι μποέμ τύποι της Πολωνίας άρχισαν να συρρέουν εδώ και να μεταμορφώνουν εγκαταλελειμμένους βιομηχανικούς χώρους σε καλλιτεχνικά κέντρα, πολυχώρους τέχνης, μπιστρό, εστιατόρια και hipster cafe με κήπους, ανάμεσα σε ελαφρώς… «ύποπτες» αλλά άκρως γοητευτικές γειτονιές.

O Bασιλικός Δρόμος ή Royal Route

Είναι η μεγάλη διαδρομή που συνδέει Κάστρο της Παλιάς Πόλης με το παλάτι Wilanow. Το τελευταίο της κομμάτι είναι πεζοδρομημένο και απολαυστικότατο. Mια  διαδρομή 11χλμ, μια κύρια και πολυσύχναστη αρτηρία της πόλης, που συναντάς μνημεία, πάρκα, εκκλησίες και ιστορικά κτίρια. Το Προεδρικό Μέγαρο, το ιστορικό ξενοδοχείο Bristol,  το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, το άγαλμα του Κοπέρνικου, το πάρκο Lazienki και τέλος το πανέμορφο παλάτι Wilanow.

Multemedia Fountain Park

Κοντά στην Παλιά Πόλη βρίσκεται αυτό το μοναδικό θεματικό πάρκο. Μια παράσταση φωτός, ήχου και νερού που θα σας καταπλήξει. Με 367 ακροφύσια νερού, σε διαφορετικά χρώματα και ύψη, σχέδια από ακτίνες λέιζερ, συνθέτουν ένα must μέρος για να επισκεφτείτε. Παρασκευή και Σάββατο από Μάιο ως Σεπτέμβριο δίνονται κανονικές παραστάσεις που εννοείται είναι δωρεάν.

Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών

Είναι το ψηλότερο κτίριο της Πολωνίας, και ανάμεσα στα οκτώ ψηλότερα της Ευρώπης: Χτίστηκε το 1955 σαν δώρο από τον Στάλιν προς τον Πολωνικό λαό. Έχει 43 ορόφους, ύψος 230 μέτρων και είναι ορατό από κάθε σημείο της πόλης. Για μια εντυπωσιακή θέα ανεβείτε με το ασανσέρ στον 30 όροφο με ένα αντίτιμο γύρω στα 5 ευρώ.

Επίσης…

Το Εβραϊκό Μουσείο. Μαθαίνεις πολλά άγνωστα πράγματα για την ιστορία των Εβραίων και τον βασανισμό τους από τους Ναζί. Αφηγείται τις περιπέτειες της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μέχρι το ολοκαύτωμα, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στην περιοχή όπου βρισκόταν το γκέτο της Βαρσοβίας.

Το Μουσείο Εξέγερσης. Μας διηγείται την ιστορία της επανάστασης των κατοίκων για την ανεξαρτησία της Βαρσοβίας και ολόκληρης της Πολωνίας το 1944

Lubie Cafe. Επισκεφτείτε το Lubie Cafe. Ένα από το πιο όμορφα και ζεστά bistro cafe που έχουμε επισκεφθεί. Εξαιρετικό περιβάλλον και πολύ ευγενικό προσωπικό

Pierogi και Surec: Δυο πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις. Τα pierogi είναι το εθνικό πιάτο των Πολωνών. Είδη ζυμαρικών που παρασκευάζονται χωρίς μαγιά , παραγεμίζονται με διαφόρων ειδών υλικά , όπως κρέας , πατάτες , μανιτάρια , κουνουπίδι και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε και μετά βράζονται ή τηγανίζονται. Surec είναι η διασημότερη ίσως πολωνική σούπα , η οποία αρχικά έκανε την εμφάνιση της μόνο το Πάσχα , αλλά πλέον μπορείτε να τη βρείτε όλο το χρόνο. Είναι ένα πλήρες γεύμα καθώς περιέχει πατάτες, λουκάνικα και πολλές φορές αυγά και σερβίρεται μέσα σε ψωμί σε κάποια εστιατόρια.

Εντυπώσεις

Τη Βαρσοβία την ερωτευτήκαμε. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μας. Aπόλυτα φιλική για να την περπατήσεις με παιδικό καρότσι και πολύ ασφαλής. Τιμές λίγο πιο χαμηλές από τις δικές μας. Μείναμε 4 μέρες και δε μας έφτασαν. Θέλαμε σίγουρα 1-2 ακόμη. Αν έχεις πάει περιμένουμε το σχόλιο σου. Αν δεν έχεις πάει ελπίζουμε να σε βοηθήσει το άρθρο μας και γιατί όχι να σε παρακινήσει και να την επιλέξεις ως τον επόμενο προορισμό σου!

 

 

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x