Ροδοχώρι Νάουσας: Κεράσια, μήλα και η μοναδική Λούνα
Το Ροδοχώρι Ναούσης είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Ημαθίας. Βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου στα 540 μέτρα υψόμετρο σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. Απέχει 12 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια και 12 χλμ από τη Νάουσα. 500 περίπου άνθρωποι κατοικούν σ’ αυτό
Table of Contents
Ιστορία του Ροδοχωρίου
Το Ροδοχώρι έχει έντονο το ποντιακό στοιχείο καθώς χτίστηκε εξ ολοκλήρου από πρόσφυγες της Τραπεζούντας. Το πρώτο κύμα προσφύγων αποβιβάστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1923. Παρέμειναν σε καραντίνα σε δυο σημεία: στην Καλαμαριά και στην περιοχή “Χαρμάνκιοι”(σημερινός παλιός σταθμός). Εκείνα τα χρόνια λόγω της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών, είχαν συσταθεί “Επιτροπές Αποκατάστασης Προσφύγων”. Δεχόντουσαν αντιπροσώπους προσφυγικών ομάδων και τους υποδείκνυαν τοποθεσίες προς εγκατάσταση. Κυρίως χωριά από τα οποία είχαν φύγει Τούρκοι με την ανταλλαγή. Αποφασίστηκε λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί να εγκατασταθούν στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Ροδοχώρι. Για τρεις βασικούς λόγους:
- Διότι εκείνο τον καιρό η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και η πεδιάδα των Γιαννιτσών, καταδυναστευόταν από την ελονοσία και οι θάνατοι δεν ήταν σπάνιοι.
- Διότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε πολύ πλούσιο δάσος, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν άμεσα.
- Διότι είχε πολλές ομοιότητες με τα μέρη που εγκατέλειψαν!
Έτσι η εγκατάσταση και η προσαρμογή στη νέα τους πατρίδα, θα ήταν ίσως πιο ομαλή… Παρόλα αυτά η εγκατάσταση ήταν δύσκολη! Ο τόπος ήταν ένα πυκνό δάσος με θεόρατα δέντρα. Οι πρόσφυγες έπρεπε να καθαρίσουν τμήματα του δάσους, για να φτιάξουν κατοικίες και χωράφια για καλλιέργεια.
Οι πρώτες κατοικίες είναι φτιαγμένες από ξύλα, κλαδιά και φτέρες! Τα πρώτα χωράφια ήταν κομμάτια γης, στα οποία έσπερναν φασόλια, πατάτες, καλαμπόκι για τις ανάγκες της οικογένειας. Τα ξύλα που παρήγαγαν τα κάνανε κάρβουνο και τα πουλούσαν στη Νάουσα κυρίως. Η δε μεταφορά των αγαθών, μέσα από αυτές τις δύσβατες περιοχές, γινόταν με ζώα. Σε λιγότερο όμως από 20 χρόνια, κατάφεραν να οργανώσουν την κοινωνία και την οικονομία του χωριού. Με τον καιρό άνοιξαν και καλλιέργησαν περισσότερα χωράφια. Ασχολήθηκαν και με την κτηνοτροφία. Εκμεταλλεύτηκαν καλύτερα το δάσος. Στράφηκαν προς την δεντροκαλλιέργεια, κυρίως κερασιού και μήλου.
Η δοκιμασία όμως για τους κατοίκους του χωριού δεν σταμάτησε εκεί. Το Μάρτιο του 1947, κάπου στη μέση του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταφερθούν σε πεδινά χωριά. Όταν επιστρέφουν στον τόπο, μετά από 3 χρόνια, είναι τα πάντα κατεστραμμένα! Σπίτια, αποθήκες, στάβλοι αλλά και τα χωράφια που παρέμειναν ακαλλιέργητα, για όλο αυτό το διάστημα.
Όλα έγιναν ξανά από την αρχή….
Πως να πας στο Ροδοχώρι
Από Θεσσαλονίκη το Ροδοχώρι απέχει λίγο πάνω από 100 χλμ και περίπου 1:30 ώρα οδήγησης. Ακολουθείς το δρόμο προς Βέροια, έπειτα προς Νάουσα, Γιαννακοχώρι και τέλος στο κατάφυτο Ροδοχώρι Ημαθίας.
Χαρακτηριστική είναι η γραφική ξύλινη ταμπέλα (φώτο πάνω) που υποδέχεται τον επισκέπτη στα ποντιακά μιας και όπως είπαμε στην εισαγωγή, το ποντιακό στοιχείο είναι κάτι παραπάνω από έντονο: “Καλωσορίσετεν σε μέτερον το χωρίον”. Καλωσορίσατε στο χωριό μας.
Κεράσια και μήλα σε αφθονία
Το Ροδοχώρι φημίζεται για τα τραγανά του κεράσια και τα σκληρά και πεντανόστιμα μήλα. Το επισκεφτήκαμε μήνα Ιούνιο και οι κερασιές ήταν ασφυκτικά γεμάτες με κεράσια διαφόρων ποικιλιών. Οι καλλιέργειες μήλων θέλουν ακόμη χρόνο αλλά αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακές οι κατασκευές των αγροτών για την προστασία τους από τη χαλαζόπτωση.
Τα κεράσια ως γνωστό περνάνε από διαλογή. Χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα την ποικιλία και το μέγεθος. Μια δουλειά κουραστική και πολύ χρονοβόρα, αλλά κι αυτή που δίνει καλύτερες τιμές και μεγαλύτερα έσοδα στην πώληση τους.
Λούνα: Ο σκύλος θαύμα
Δίπλα στο γήπεδο του χωριού, υπάρχει το κτήμα της Σοφίας Μιχαηλίδου. Ένας χώρος εκπαίδευσης σκύλων θεραπείας, ο οποίος έγινε γνωστός πριν λίγα χρόνια χάρη στη Λούνα. Ένα αξιολάτρευτο Λαμπραντόρ που σήμερα είναι 8 ετών κι αν τη ρωτήσεις την ηλικία της, θα σου γαβγίσει 8 φορές!
Η Σοφία έχει εκπαιδεύσει τη Λούνα η οποία είναι το πρώτο σκυλί στην Ελλάδα που έχει πάρει πιστοποίηση ως σκύλος βοηθός και θεραπείας.
Δεν είναι όμως και λίγες οι φορές που η Σοφία με τη Λούνα έχουν επισκεφτεί και γηροκομεία όπου οι τρόφιμοι της την υποδέχθηκαν θερμά, καθώς το άγγιγμα ενός ζώου συντροφιάς είναι βάλσαμο στις ψυχές των ηλικιωμένων αυτών ανθρώπων.
Κουβέντα με τη Σοφία Μιχαηλίδου
Εγώ – Σοφία πες μας αρχικά για τη Λούνα.
Σοφία – Η Λούνα είναι πλέον 8 ετών. Πρόσφατα είχε γενέθλια οπότε πλέον αν τη ρωτήσεις την ηλικία της θα σου γαβγίσει μια φορά παραπάνω απ’ ότι πριν. Δηλαδή 8!!
Εγώ – Πως ξεκίνησε η ιδέα της εκπαίδευσης σκύλων θεραπείας;
Σοφία – Είχε έρθει στη σχολή ένα εννιάχρονο κοριτσάκι που πάσχει από καρκίνο και μου ζήτησε να χαϊδέψει έναν σκύλο. Τότε εκπαίδευα σκυλιά – φύλακες. Σκέφτηκα λοιπόν να της φέρω τη Βικτόρια, ένα ροντβάιλερ πολύ ήσυχο. Βλέποντας τον σκύλο, το παιδί δίστασε να απλώσει το χέρι του και τότε έγινε κάτι που με συγκίνησε πολύ. Ο σκύλος χαμήλωσε το κεφάλι μπροστά στο κοριτσάκι, δείχνοντας ότι μπορεί να τον χαϊδέψει. Εκείνη τη στιγμή πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την εκπαίδευση σκύλων θεραπείας.
Εγώ – Έχετε δημιουργήσει κάποια ομάδα, κάποιον σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια;
Σοφία – Από το 2015 λειτουργεί ο Σύλλογος Εναλλακτικής Εκπαίδευσης και Θεραπείας με σκύλους Η Λούνα . Έχει 33 μέλη και δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι σκύλοι θεραπείας αυτή τη στιγμή ζουν στο σπίτι μας εδώ στο Ροδοχώρι και είναι τρεις: H Λούνα, η Ελπίς και η Χαρά. Ο Τζόρνταν βρίσκεται σε οικογένεια της Κύπρου ενώ μαζί με την εκπαιδεύτρια του επισκέπτονται οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.
Εγώ – Πως ακριβώς γίνεται η διαδικασία; Σας παίρνουν τηλέφωνο και τους επισκέπτεστε;
Σοφία – Αρχικά να πω πως όποιος θέλει μπορεί να έρθει να μείνει στο κτήμα μας δωρεάν. Παράλληλα εγώ με τη Λούνα κάνουμε θεραπευτικά μαθήματα στο παιδί που έχει κάποιο πρόβλημα. Αν δε μπορεί να γίνει αυτό, επισκέπτομαι εγώ την οικογένεια, αφιλοκερδώς και με δικά μου έξοδα. Γιαννιτσά, Νάουσα, Έδεσσα, Θεσσαλονίκη είναι κάποιες από τις πόλεις που έχω επισκεφθεί με τη Λούνα για θεραπευτικούς σκοπούς
Εγώ – Τα αποτελέσματα ως προς τη συμπεριφορά των παιδιών είναι θετικά;
Σοφία – Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από θετικά. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Είχα επισκεφθεί ένα κοριτσάκι που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατέρα της. Ήθελε να είναι κλεισμένη συνεχώς σ’ ένα δωμάτιο χωρίς να βλέπει κανέναν. Μπήκαμε μέσα με τη Λούνα. Της είπα γεια σου, η Λούνα μου είπε πως θέλει να γνωριστείτε. Άφησα το λουρί της Λούνας και αυτή κατευθείαν κούρνιασε στα πόδια της μικρής. Αυτή την χάιδεψε. Έπειτα της έδωσε λιχουδιές για να φάει. Δειλά δειλά άρχισε το κοριτσάκι να εκδηλώνεται. Το πιο συγκλονιστικό είναι όταν την αγκάλιασε και της είπε: Μη φοβάσαι έφυγε. Δε θα μας ξανά πειράξει. Είναι στη φυλακή. Της είπα πως η Λούνα διψάει κι αν θέλει να της βάλει νερό. Απάντησε καταφατικά. Έπειτα τη ρώτησα αν θέλει να τη βγάλουμε βόλτα για να κατουρήσει. Απάντησε και πάλι θετικά. Είχε να βγει από το δωμάτιο της 15 μέρες. Καθόταν σ’ ένα πουφ και είχε δίπλα το γιο γιο της. Μετά με ρώτησε με ποιο αυτοκίνητο ήρθαμε. Περπατήσαμε κι άλλο. Της έδειξα το αμάξι, άνοιξα την πόρτα και είδε τις τρίχες της Λούνας στο κάθισμα. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Κι όλα αυτά μέσα σε λίγες ώρες….
Δείτε το φανταστικό βίντεο του Mega για τη Λούνα
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=HmlnCpiK61E[/embedyt]
Τip Φαγητού: Δίπλα στον ιερό χώρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο λειτουργεί το Eξοχικό Κέντρο. Εξαιρετικό φαγητό και πολύ καλής ποιότητας κρασί
Διάβασε επίσης το άρθρο μας από τα Πετροκέρασα Χαλκιδικής
Εντυπώσεις
Συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Ροδοχώρι για ημερήσια εκδρομή με παιδιά και γιατί όχι και παραπάνω αν συνδυαστεί με βόλτα σε Νάουσα ή και αλλού. Άμεση επαφή με τη φύση, με τη παραγωγή και συσκευασία υψηλής ποιότητας φρούτων, επίσκεψη στο Κτήμα της Σοφίας με τους σκύλους θεραπείας, καλό φαγητό, καφέ στην πλατεία του χωριού. Και άμεση επαφή των παιδιών με ζώα
Αναχωρώντας από το Ροδοχώρι συναντήσαμε δυο σημεία που δε μπορούσα να μη τα φωτογραφίσω.