Αρκαδία Μέρα 4η-5η : Λεωνίδιο – Μονή Ελώνας – Κοσμάς

Ξημερώνει 4η μέρα στην ανατολική Πελοπόννησο και σήμερα θα κατευθυνθούμε νότια προς Λεωνίδιο και Κοσμά. 60 περίπου χλμ από τη βάση μας το Ξηροπήγαδο και έχουμε κοντά στην 1 ώρα οδήγηση.

Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυνουρίας. Απλώνεται μεγαλόπρεπα από το Μυρτώο Πέλαγος ως τους πρόποδες του Πάρνωνα. Τους δρόμους του Λεωνιδίου κοσμούν τα φράγκικης αισθητικής αρχοντικά τα οποία χτίστηκαν μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού από τον Ιμπραήμ το 1826.

Στον εύφορο κάμπο της περιοχής καλλιεργείται η περιβόητη γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα, προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, που έχει κάθε Αύγουστο την τιμητική της.

 

Μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας τσακώνικης μελιτζάνας
Ανάμεσα στα αρχοντικά, ξεχωρίζουν ο Πύργος του Τσικαλιώτη, όπου διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, αλλά και τα αρχοντικά του Πολύτιμου και του Κατσικογιάννη.
Για τους λάτρεις της θάλασσας, η κοσμοπολίτικη παραλία της Πλάκας προσφέρει ιδανικές συνθήκες για μπάνιο και θαλάσσια σπορ, ενώ οι παραλίες των γειτονικών χωριών, Πούλιθρα (ή Πούληθρα), Τηγάνι και Φωκιανό, απευθύνονται σε αυτούς που αναζητούν καταγάλανα νερά και ηρεμία.
tip : Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται μεγάλο φεστιβάλ τσακώνικης μελιτζάνας το οποίο προσελκύει πλήθος επισκεπτών

Μονή Ελώνας

Ανηφορίζοντας για τον Κοσμά, στο 17χλμ συναντάς τη Μονή της Ελώνας, ένα ανθρώπινο θαύμα μέσα στη φύση. Η θέα εκπληκτική, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη αν βρεθείτε στην περιοχή. Αρνητική εντύπωση μας έκαναν οι πάγκοι στην είσοδο της μονής που θυμίζουν πανηγύρι.

Κοσμάς

Ο Κοσμάς, το λεγόμενο «μπαλκόνι της Κυνουρίας» είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.

Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμοσκεπές, έλατα, καστανιές, καρυδιές, λιθόστρωτη πλατεία, όπου και να γυρίσει κανείς το βλέμμα του, το σκηνικό είναι πανέμορφο και γραφικό.

Περπατώντας στην πλατεία συναντάς 7 θεόρατα πλατάνια ενώ στο κέντρο της δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων χτισμένη το 1886.

Ταβερνάκια, καφενεία και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα θα συναντήσεις πολλά. Ακολούθησε τα γραφικά σοκάκια του χωριού και να είσαι σίγουρος πως η παραδοσιακή αρχιτεκτονική θα σε μαγέψει.

Τέλος ταξιδιού

Μετά τον Κοσμά επιστρέψαμε στη βάση μας στο Ξηροπήγαδο. Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε για Θεσσαλονίκη. 5 υπέροχα βράδια στην Ανατολική Πελλοπόνησο, εξερευνήσαμε ένα σημαντικό κομμάτι της ορεινής κυρίως Αρκαδίας

 

Διαβάστε για την 1η μέρα του ταξιδιού μας “Ξηροπήγαδο – Παράλιο Άστρος”

Διαβάστε για τη 2η μέρα του ταξιδιού μας “Τour 160χλμ στην ορεινή Αρκαδία

Διαβάστε για την 3η μέρα του ταξιδιού μας ” Λιμποβίσι – Χρυσοβίτσι – Βέρβενα”

 

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x