Στο Βελβεντό και στα Μπουχάρια

Εδώ και καιρό είχαμε ψηλά στην εγχώρια ταξιδιωτική μας λίστα δυο προορισμούς. Και οι δυο στο Νομό Κοζάνης και σχετικά κοντά μεταξύ τους. Ο Καταρράκτης του Σκεπασμένου στο Βελβεντό και το Γεωλογικό Πάρκο “Μπουχάρια – Νοχτάρια”, 22χλμ νοτιοδυτικά των μαρτυρικών Σερβίων.

Επισκεφτήκαμε τα δυο αυτά μέρη σε αυθημερόν εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει περίπου 5 ώρες οδήγησης. Αν αρέσουν τα μεγάλα ημερήσια οδικά ταξίδια σε σένα και στα παιδιά σου μη το σκεφτείς καν.

Αν σου φαίνονται πολλές οι 5 ώρες σ’ ένα αυτοκίνητο τότε μπορείς να κάνεις την εκδρομή διήμερη. Στο Βελβεντό, στα Σέρβια και στη Νεράιδα θα βρεις αξιόλογους ξενώνες. Όπως και να έχει αρκεί κάποια στιγμή να τα δεις κι εσύ από κοντά.

Βελβεντό – Καταρράκτης Σκεπασμένου

Γραφικά σοκάκια και πανέμορφα σπίτια θα δεις πολλά στο Βελβεντό
Γραφικά σοκάκια και πανέμορφα σπίτια θα δεις πολλά στο Βελβεντό

Το Βελβεντό είναι μια πολύ όμορφη κωμόπολη του Νομού Κοζάνης με πληθυσμό περί των 3.000 κατοίκων. Στα ανατολικά του υψώνονται τα Πιέρια Όρη και στα δυτικά του ρέει ο ποταμός Αλιάκμονας. Η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου με την Υψηλή όπως την αποκαλούν γέφυρα, δεσπόζει ατάραχη, δίνοντας ζωή στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής.Το Βελβεντό βρίσκεται 147 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 33 χλμ από την πόλη της Κοζάνης.

Στενά δρομάκια, παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και πετρόκτιστα σπίτια, αυλές ανθοστόλιστες, όμορφες πλατείες, πηγές με γάργαρο παγωμένο νερό από τα Πιέρια, βυζαντινές εκκλησίες, όλα αυτά συνθέτουν το εντυπωσιακό μωσαϊκό του Βελβεντού με την πλούσια ιστορία.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την παραγωγή φρούτων (ροδάκινων, μήλων κ.ά.) και έχουν δυο πολύ αξιόλογους πρότυπους στο πανελλήνιο αγροτικούς συνεταιρισμούς (ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ) καθώς και έναν Συνεταιρισμό Γυναικών που παράγει παραδοσιακές μαρμελάδες και γλυκά από ντόπια φρούτα εποχής.

Η αλήθεια είναι πως δε σταματήσαμε, δε περπατήσαμε στο Βελβεντό. Οι εικόνες που είδαμε μέσα από το αυτοκίνητο μας έδωσαν την εντύπωση μιας νοικοκυρεμένης, καθαρής και εύπορης κωμόπολης. Από αυτά τα μέρη που κάνουν τη διαφορά στην Ελληνική ύπαιθρο.

Μπαίνοντας στο Βελβεντό, υπάρχει πολύ καλή σήμανση για να βρεις εύκολα τον Καταρράκτη του Σκεπασμένου. 2.5 χλμ από το κέντρο θα συναντήσεις το Ξωκλήσι της Αγίας  Τριάδας. Υπάρχει πάρκινγκ να αφήσεις το αυτοκίνητο. Από εκεί ξεκινάει ένα βατό χτιστό μονοπάτι μέσα σε πλούσια βλάστηση και απόλυτη ηρεμία.

Στο Φαράγγι των Πιερίδων Μουσών όπως λέγεται, σύμφωνα με τη μυθολογία κατέβαιναν οι εννέα μούσες για να πλυθούν και να χορέψουν. Ο Καταρράκτης ονομάστηκε σκεπασμένος γιατί σε ένα σημείο του φαραγγιού, το ρέμα που το διασχίζει κρύβεται μέσα στη γη.

Επεξηγηματική πινακίδα μπαίνοντας στο μονοπάτι

Μετά από δέκα λεπτά περπάτημα θα συναντήσεις έναν χώρο αναψυχής και αμέσως μετά τη θέση “Πίστα”. Μια περιοχή που τα παλιά κυρίως χρόνια οι ντόπιοι μαζεύονταν για πανηγύρια και διάφορες γιορτές. Εκεί θα βρεις ψησταριά, παιδική χαρά, κιόσκι και παγκάκια για να απολαύσεις την ηρεμία της φύσης.

Στη μέση της διαδρομής για το χώρο αναψυχής, στα αριστερά ξεκινάει ένα μικρό και σχετικά απότομο μονοπάτι που οδηγεί στον Καταρράκτη του Σκεπασμένου. Έχει ύψος 25 μέτρα και δημιουργεί μια τέλεια βάθρα για να κολυμπήσεις. Το νερό συνεχίζει σ ένα πανέμορφο ρυάκι και χύνεται στη λίμνη του Πολυφύτου. Τον Φεβρουάριο που ήμασταν εμείς εκεί το νερό ήταν πολύ και ο καταρράκτης  πιο επιβλητικός από τις καλοκαιρινές φωτογραφίες που τον είχαμε δει.

Γεωλογικό Πάρκο Μπουχάρια – Νοχτάρια

Φύγαμε από το Βελβεντό και κατευθυνθήκαμε προς το γεωλογικό πάρκο Μπουχάρια – Νοχτάρια. Περάσαμε έξω από το μαρτυρικό χωριό των Σερβίων. Η οδήγηση συνολικά διαρκεί περίπου 40 λεπτά σε βατό ασφάλτινο δρόμο με λίγες στροφές.  Μετά το χωριό Μικρόβαλτο(η σήμανση για τα Μπουχάρια είναι πολύ καλή) στρίψαμε αριστερά και στα 3 χλμ φτάσαμε στο πάρκο. Δες το σημείο στο χάρτη

Βελβεντό – Μπουχάρια: Μια όμορφη διαδρομή 38 χιλιομέτρων

Τι είναι και πως σχηματίστηκαν;

Είναι δυο διαφορετικοί εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε βάθος χιλιάδων ετών. Αν και παμπάλαιοι, αναδείχτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια και κυρίως με την κατασκευή του πάρκου και τη δημιουργία δρόμου για την περιοχή. Συγκεκριμένα από το 2007, βοηθώντας τα μέγιστα στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

 

Η είσοδος στο πάρκο

 

Το πάρκο από ψηλά

 

Μπουχάρια: Μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο

Μπουχάρια: Μην περιμένεις να αντικρίσεις κάτι σαν τα Μετέωρα. Αυτό που θα δεις όμως είναι κάτι που δε θα το συναντήσεις αλλού στην Ελλάδα. Τα Μπουχάρια έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας και αποτελούνται από άμμο, άργιλο, κροκάλες και άλλα υλικά. Την κορυφή τους την καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα  που δρα σαν ομπρέλα προστατεύοντας τα από τη διάβρωση. Προφανώς υπήρχαν και άλλα στο παρελθόν, τα οποία όμως καταστράφηκαν είτε από φυσικά φαινόμενα είτε από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 20 τέτοιες κολόνες με το ύψος τους να κυμαίνεται από 2-6 μέτρα. Το όνομα τους προήλθε από τη λέξη καμινάδα, που στην τοπική διάλεκτο λέγεται μπουχάρι.

Εντυπωσιακά Νοχτάρια!

Νοχτάρια: Είναι ένα θεαματικό ανάγλυφο από αλλεπάλληλες κωνικές εξάρσεις εδάφους, που δημιουργούν την εντύπωση ενός εκπληκτικού δάσους από πυραμίδες διαφόρων μεγεθών, η μια δίπλα στην άλλη. Είναι ίδιας γεωλογικής σύστασης με τα Μπουχάρια αλλά χωρίς το σχιστόλιθο-καπέλο.

Αν σ’ αρέσουν οι εκδρομές σε λίμνες διάβασε κι αυτό: Λίμνη Κερκίνη

Κάθε είδους λεπτομέρεια σχετικά με την ιστορία του πάρκου, πως αναδείχθηκε, πως πήρε τη σημερινή του εικόνα και άλλα πολλά μπορείς να τα διαβάσεις στην τοπική ιστοσελίδα του Μικρόβαλτου Κοζάνης.

Λίμνη Πολυφύτου

Μια μεγάλη τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1973 μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος της ΔΕΗ. Βρίσκεται στο ρου του ποταμού Αλιάκμονα και έχει μήκος 31χλμ! Η λίμνη Πολυφύτου είναι ένας από τους πιο πλούσιους ηπειρωτικούς ψαρότοπους με τους ντόπιους επαγγελματίες να κάνουν μέχρι και εξαγωγές ενώ στα νερά της καταγραφεί 17 είδη ψαριών.

Είναι επίσης πολύ σημαντική για την ορνιθοπανίδα της περιοχής με 128 είδη πτηνών να έχουν καταγραφεί ως σήμερα από τα οποία τα 82 φωλιάζουν μόνιμα εκεί.

Η υψηλή γέφυρα όπως επίσης τη λένε, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα μετά του Ρίου-Αντιρίου. Έχει μήκος 1372 μέτρα και βλέποντας την από ψηλά νομίζεις πως αιωρείται πάνω από τα ήρεμα νερά της λίμνης της Πολυφύτου δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό.

Φαγητό στη Νεράιδα 

Για κλείσιμο μιας πολύ γεμάτης ημερήσιας εκδρομής επιλέξαμε για φαγητό το χωριό Νεράιδα. Ένας μικρός παραλίμνιος οικισμός στην αντίπερα όχθη από το Βελβεντό και τα Σέρβια.

Όποιο μαγαζί  από τα λίγα που υπάρχουν κι αν επισκεφτείτε είτε για φαγητό, είτε για καφέ, η θέα από ψηλά θα σας ανταμείψει. Είναι σαν να βλέπεις καρτ ποστάλ από ύψος 280 μέτρων!

Καρτ ποστάλ κυρολεκτικά!

Ήταν μια  πολύ ωραία αυθημερόν εκδρομή με πολλές εικόνες, φύση, ηρεμία και αρκετή κούραση. Αν κάνετε κάτι απ’ αυτά που γράψαμε θα χαρούμε να διαβάσουμε κάποιο σχόλιο σας, κάποια παρατήρηση ή κάποια δικιά σας πρόταση.

Ρίξε μια ματιά στα Instagram Stories της εκδρομής μας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.