Διαβατήριο για βρέφος

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φεύγουμε για Νυρεμβέργη. Είναι απαραίτητο το διαβατήριο για βρέφος; Mπορεί να πετάξει με πιστοποιητικό γέννησης ή κάποιο άλλο έγγραφο στο εξωτερικό; H απάντηση είναι όχι.

Θα είναι το πρώτο μας ταξίδι εκτός Ελλάδος με το νέο μέλος της οικογενείας μας. Τον τεσσάρων μηνών Βασίλη μας!

Με αφορμή αυτό το ταξίδι ανεβάζουμε τούτο το βοηθητικό άρθρο σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου.

Πότε βγάζει διαβατήριο ένα παιδί;

Για να ταξιδέψει στο εξωτερικό ένα βρέφος ή ένα παιδί κάτω των 14ων ετών, είναι απαραίτητη η έκδοση διαβατηρίου. Αυτή γίνεται σε συγκεκριμένα γραφεία διαβατηρίων (βλέπε για Θεσσαλονίκη) και είναι απαραίτητη η παρουσία και των δυο γονέων.

Τι έγγραφα χρειάζονται;

Αρχικά χρειάζονται παράβολα 73.60€. Mπορείς να τα αποκτήσεις από ένα ΚΕΠ αλλά πρέπει να τα πληρώσεις με τον αναγραφόμενο “κωδικό παραβόλου” είτε σε τράπεζα είτε μέσω e-banking. Eμείς επιλέξαμε τον δεύτερο τρόπο, στην κατηγορία “Πληρωμές, Δημοσίου-Ταμείων, e – Παράβολο – Έκδοση & Πληρωμή.

Aν δε μπορεί να παραβρεθεί ο ένας από τους δυο γονείς, πρέπει σε ένα ΚΕΠ να κάνει εξουσιοδότηση συγκατάθεσης για την έκδοση διαβατηρίου στο ανήλικο τέκνο και το οποίο θα καταθέσει ο έτερος γονέας.

Επίσης χρειάζεται μια έγχρωμη φωτογραφία του βρέφους-παιδιού. Συνήθως κοντά στα γραφεία διαβατηρίων υπάρχουν φωτογραφεία.

Προσοχή: Στην εξουσιοδότηση πρέπει να γραφεί και η ημερομηνία γέννησης του μωρού καθώς και το γένος του γιατί αλλιώς υπάρχει περίπτωση απόρριψης του αιτήματος σας.

Δείτε επίσης: Πρωτοχρονιά στη Νυρεμβέργη με βρέφος

Πόση διάρκεια έχει;

Ένα διαβατήριο για παιδιά κάτω των 14 ετών έχει διάρκεια τριών ετών, ενώ για τους ενήλικες έχει διάρκεια 5 ετών.

Πόσο κοστίζει ένα διαβατήριο;

Αθροιστικά το κόστος έκδοσης διαβατηρίου βγαίνει γύρω στα 80€. Τα παράβολα όπως προείπαμε κοστίζουν 73.60€  και από 6-10€ για τις φωτογραφίες.

Χρόνος παράδοσης;

Aπό την προσωπική μας εμπειρία, το διαβατήριο του Βασίλη εκδόθηκε σε 4 εργάσιμες μέρες. Παρασκευή καταθέσαμε τα χαρτιά και την επόμενη Πέμπτη το πήραμε στο χέρι.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x