Πρωτοχρονιά στη Νυρεμβέργη

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τις φετινές γιορτές, είχαμε αποφασίσει τις πρωτοχρονιάτικες μέρες να τις περάσουμε όλοι μαζί κάπου στο εξωτερικό. Έπρεπε λοιπόν να βρούμε τον προορισμό. Αρχικά ήμασταν ανάμεσα σε Λονδίνο και Νυρεμβέργη. Προτιμήσαμε τη μικρή και γοητευτική Γερμανική πόλη των 500χιλ. κατοίκων από τη χαοτική Αγγλική πρωτεύουσα των 7.5 εκ.

Τις μέρες που θα την επισκεπτόμασταν θα γινόταν κυριολεκτικά ένας χαμός. Με δυο παιδιά, το ένα τεσσάρων μηνών και μέσα στο χειμώνα, ένα πιο χαλαρό ταξίδι, σε μια σχετικά μικρή και όμορφη πόλη, ήταν αυτό που θέλαμε περισσότερο. Ήταν πλέον γεγονός: Θα κάναμε πρωτοχρονιά στη Νυρεμβέργη

Οργάνωση του ταξιδιού

Ξεκινήσαμε λοιπόν το ψάξιμο για αεροπορικά εισιτήρια. Τις καλύτερες τιμές έστω και χωρίς αποσκευές, τις έχει η Ryanair, η οποία πετάει απευθείας από Θεσ/νίκη→Νυρεμβέρη. Και για τους 4, το κόστος ανήλθε στα 260€ με μια χειραποσκευή ο καθένας, με υποχρεωτική κράτηση θέσεων λόγω του βρέφους, τις οποίες και πληρώσαμε(υπολογίζεται στα 260). Η Ryanair χρεώνει με ένα σεβαστό ποσό τα βρεφικά εισιτήρια .( Στα σχόλια αν ξέρετε γράψτε μας τι ισχύει στις άλλες αεροπορικές γιατί έχω την εντύπωση ότι κάποιες δε χρεώνουν βρεφικές μετακινήσεις).

Για να βρείτε καλύτερες τιμές στα αεροπορικά, ταξιδέψτε μέρες που δε ταξιδεύει πολύς κόσμος. Στη περίπτωση μας, αναχωρήσαμε από Θεσ/νίκη απόγευμα παραμονής πρωτοχρονιάς και το εισιτήριο για το πήγαινε, είχε 18€ το άτομο.

Λίγες μέρες πριν φύγουμε, διαπιστώσαμε ότι ταξίδι στην καρδιά του χειμώνα στη Γερμανία, με δυο παιδιά 6 χρονών και 4 μηνών, για 5 βράδια, μόνο με μια χειραποσκευή ο καθένας, ήταν ακατόρθωτο να πραγματοποιηθεί. Οπότε πληρώσαμε 80€(40 και 40) μια 20kg αποσκευή και ηρεμήσαμε με το θέμα αυτό. Οπότε συνολικά τα μεταφορικά μας βγήκαν 340€ για όλο το greekfamilytravel, ένα ποσό πιστεύω αρκετά χαμηλό για τετραμελή οικογένεια και για μέρες γιορτινές.

To βρέφος στη Ryanair χρεώνεται με μειωμένο εισιτήριο. Eμείς πληρώσαμε 50€ και μάλλον το ποσό της χρέωσης είναι στάνταρ για όλες τις πτήσεις της.

 

Πρώτο ταξίδι για το νέο μέλος

Προσγειωθήκαμε Νυρεμβέργη και η χαρά μας δε κρύβεται
Προσγειωθήκαμε Νυρεμβέργη και η χαρά μας δε κρύβεται. Πάμε να παραλάβουμε το καρότσι του Βασίλη

Το ταξίδι στη Νυρεμβέργη ήταν το πρώτο για το μικρό μας ταξιδιώτη. Τεσσάρων μηνών το αγόρι μας. Ακούσαμε πολλά για την επιλογή να τον πάρουμε μαζί μας. Όσοι μας γνωρίζουν, ξέρουν το σκεπτικό μας και την άποψη που έχουμε σ’ αυτό το θέμα.  Αποδείχθηκε και πάλι, πως οι τόσοι πολλοί φόβοι που μας κυριεύουν δεν είναι τίποτα άλλο από χρόνια στερεότυπα!

Καλό είναι την ώρα της προσγείωσης και της απογείωσης, το μωράκι να θηλάζει. Έτσι αποφεύγονται τυχόν πονάκια που μπορεί να δημιουργηθούν από την πίεση του αέρα.

Δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα στις 5 μέρες του ταξιδιού, ούτε στις μετακινήσεις μας, ούτε στη διαμονή μας (ευχαριστούμε Γιώργο και Δανάη για την άψογη φιλοξενία) και ούτε φυσικά με το κρύο καθώς η μαμά Γιώτα προνόησε να εφοδιαστούμε μ’ αυτό εδώ το πολύ χρήσιμο αξεσουάρ.

ℹ️ Για να ταξιδέψει ένα βρέφος στο εξωτερικό είναι απαραίτητη η έκδοση διαβατηρίου. Για περισσότερα διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις.

ℹ️ Το καροτσάκι του μωρού μεταφέρεται δωρεάν και μπορείτε να το έχετε μαζί σας ως και τις σκάλες του αεροπλάνου. Έπειτα το παραλαμβάνετε από τις αποσκευές.

 

Ιστορία της Νυρεμβέργης

H περίφημη δίκη της Νυρεμβέργης

Η Νυρεμβέργη βρίσκεται 150χλμ βόρεια του Μονάχου και ανήκει στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας. Πέρα του ότι είναι μια πολύ όμορφη πόλη, κρύβει στο σύγχρονο παρελθόν της πολύ μεγάλη ιστορία, που όποιος επισκεφτεί την πόλη πρέπει να τη γνωρίζει.

Η Νυρεμβέργη λοιπόν για όσους δε ξέρουν, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ήταν το επίσημο κέντρο των Ναζί. Εκεί οργάνωναν συνήθως τα ετήσια συνέδρια τους από το 1927 ως το 1938 και σταθερά με τον Αδόλφο Χίτλερ στην εξουσία από το 1933.Πίστευε ότι το καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης, σύμβολο του γερμανικού εμπορικού πνεύματος αλλά και του γερμανικού πολιτισμού, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το τέλειο σκηνικό για τις προπαγανδιστικές εκδηλώσεις των ναζί. Το ίδιο και το μεγάλο δημοτικό στάδιο, τα θέατρα, τα πάρκα και οι λίμνες της Νυρεμβέργης.

To 1945 πραγματοποιήθηκε η περίφημη δίκη της Νυρεμβέργης, όπου και ουσιαστικά ήρθε το τέλος της εγληματικής ναζιστικής αυτοκρατορίας.

Τι είδαμε στη Νυρεμβέργη

Παλιά Πόλη

Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 90% των κτιρίων της Νυρεμβέργης  είχε καταστραφεί. Οι κάτοικοι της μπήκαν στον πειρασμό να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων πόλεων της Βαυαρίας, όπου οι γειτονιές ξαναχτίζονταν με σχέδια μοντέρνα και ελάχιστο πράσινο.Προς τιμήν τους προτίμησαν να σώσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους , χτίζοντας τα πάντα με τρόπο όσο γίνονταν πιο πιστό στην παράδοση τους . Και σήμερα όποιος μπαίνει στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νιώθει σαν να κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο , αφήνοντας τα μάτια του να γεμίσουν όμορφες εικόνες.

Η εξερεύνηση της Παλιάς Πόλης  λοιπόν, είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Αμέτρητα δρομάκια, κτίρια με μοναδική αρχιτεκτονική, ο ποταμός Pegnitz να τη διασχίζει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλά παπούτσια, ένα σακίδιο, ένας χάρτης και μια κάμερα. Κι αν έχετε μωρό εννοείτε κι ένα καρότσι. Εννιά χιλιόμετρα περπάτημα στη πρώτη μας βόλτα στο κέντρο, με τον μικρό να κοιμάται σε όλη τη διάρκεια της εξερεύνησης.

Στη Παλιά Πόλη(Αltstandt) λοιπόν θα πρέπει επισκεφτείς:

Kaiserburg(Aυτοκρατορικό Κάστρο) – Το σύμβολο της Νυρεμβέργης στέκεται καμαρωτό σ’ ένα απότομο βράχο από ψαμμίτη και έχει θέα σε όλη την πόλη. Μπορείς να κάνεις και ξενάγηση μέσα στο κάστρο(περίπου 5€ το εισιτήριο). Πάρε το χρόνο σου και απόλαυσε την ηρεμία της Παλιάς Πόλης (φώτο: shutterstock.com)

 

 

Εκκλησία St.Sebaldus – Eίναι η παλιότερη εκκλησία της Νυρεμβέργης και θα τη δείτε στο αριστερό σας χέρι καθώς ανηφορίζετε για το Kaiserburg. Πήρε το όνομα της από τον Sebaldus, έναν ερημίτη και ιεραπόστολο του 8ου αιώνα που είναι και ο προστάτης της πόλης (φώτο: shutterstock.com)

 

Eκκλησία St. Lorenz – Mαζί με τον St.Sebaldus είναι οι δυο σημαντικότεροι ναοί της Νυρεμβέργης. Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που αργότερα αποκαταστάθηκαν. Είναι μια μεσαιωνική εκκλησία που ολοκληρώθηκε περίπου το 1400 (φώτο: shutterstock.com)

 

Το σπίτι του Albrecht Durer – O Αlbrecht Durer(1471-1528) είναι ένας καλλιτέχνης-ζωγράφος σύμβολο για τη Γερμανία. Έζησε και εργάστηκε σ’ αυτό το σπίτι από το 1509 ως και το θάνατο του. Λειτουργεί σήμερα ως μουσείο και είναι από τα ελάχιστα κτίρια του 15ου αιώνα που διατηρούνται και μάλιστα σε τόσο καλή κατάσταση. To εισιτήριο κοστίζει 6€ για τους μεγάλους ενώ για τα παιδιά η είσοδος είναι στο 1.5€ (φώτο: shutterstock.com)

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο: Διαβατήριο για βρέφος

St. Frauenkirche – H Eκκλησία της Παναγίας όπως λέγεται στα Ελληνικά βρίσκεται στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης. Ένα από τα αξιοσημείωτα του ναού αυτού είναι το επιβλητικό μηχανικό ρολόι που υπάρχει στην πρόσοψή του

Πρωτοχρονιά στη ΝυρεμβέργηSchonner Brunner – Στα Ελληνικά Όμορφη Κρήνη. Το σιντριβάνι ύψους 14 μέτρων βρίσκεται στην άκρη της πλατείας της αγοράς. Κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα. Μη ξεχάσεις να γυρίσεις τρεις φορές το χρυσό δαχτυλίδι  και να κάνεις μια ευχή!!

 

Felsengänge – 24 μέτρα κάτω από τη γη και σε έκταση 24 τ.χλμ εκτείνεται ένας εντελώς διαφορετικός υπόγειος κόσμος. Μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα ήταν μυστικός. Έσωσε τη ζωή πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το μόνο που βλέπεις πλέον είναι σήραγγες. Γι’ αυτό και η επίσκεψη με ξεναγό είναι απαραίτητη. Επίσης υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη κάποια κελάρια μπίρας κλειστά όμως για το κοινό. Υπάρχουν 4-5 διαφορετικές ξεναγήσεις. Η τιμή του πιο κλασικού τουρ είναι στα 8.5€ το άτομο και ελεύθερη για παιδιά κάτω των 7 ετών. Η ξενάγηση κλείνει με δοκιμή μπίρας (φώτο: shutterstock.com)

 

Λουκάνικα Bratwurst– Ακούσαμε τόσα για τα περιβόητα λουκάνικα της Νυρεμβέργης. Η αλλιώς Bratwurst. Παράγεται μόνο στη Νυρεμβέργη από το 1957 και θα εκπλαγείτε από το πόσο μικρό είναι. Περίπου 8 εκ και κάθε μερίδα έχει ως 6 τεμάχια. Συνοδεύεται συνήθως από λάχανο ή πατατοσαλάτα. Τα δοκιμάσαμε, μας άρεσαν, αλλά δε μπορούμε να πούμε ότι μας ενθουσίασαν κιόλας.

Ενδιαφέρον επίσης έχουν και τα τείχη που περιβάλλουν την Παλιά Πόλη. Είχανε μήκος κοντά στα 5 χλμ και από τους βομβαρδισμούς διατηρούνται ως και σήμερα περίπου τα 4χλμ. Μαζί με το Κάστρο αντιπροσωπεύουν ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη. Αξίζει σίγουρα να τα επισκεφτείς και να περπατήσεις δίπλα τους.

Μουσεία

Για τα Μουσεία της Νυρεμβέργης έχουμε γράψει αναλυτικό άρθρο. Διαβάστε το εδώ

Κοντινές Εξορμήσεις

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για κοντινές εξορμήσεις από τη Νυρεμβέργη.

  1. Στο μαγευτικό Μπάμπεργκ στα 61 χλμ
  2. Στο γραφικό Rothenburg στα 81 χλμ
  3. Στο ιστορικό Regensburg στα 113 χλμ
  4. Στο γοητευτικό Wurzburg στα 109 χλμ
  5. Mια πολύ καλή επιλογή για κοντινή εξόρμηση είναι το Πάρκο Ψυχαγωγίας Playmobil. Bρίσκεται 11 χλμ από τη Νυρεμβέργη και προτείνεται για τους πιο ζεστούς μήνες το χρόνο. Το χειμώνα οι δραστηριότητες στο πάρκο είναι περιορισμένες. Δε το επισκεφτήκαμε τελικά, το αφήσαμε όμως για το μέλλον.

Από όλα τα παραπάνω δεν επισκεφτήκαμε κάποιο μέρος λόγω περιορισμένου χρόνου. Επισκεφτήκαμε όμως ένα μεγάλο χωριό, το Lauf στα 17 χλμ από τη Νυρεμβέργη που μας άρεσε πολύ κι αν βρεθείτε προς τα εκεί αξίζει να το επισκεφτείτε. Με το μεσαιωνικό του στυλ, τη βαυαρική αρχοντιά, το ποτάμι, τον μύλο, τα γραφικά στενάκια…

 

 

Mε τον φίλο μας τον Γιώργο
Με τον συγγενή και φίλο μας Γιώργο στο Lauf

Πρωτοχρονιά στη Νυρεμβέργη

Ο ερχομός του 2020 σημαδεύτηκε από τα άπειρα πυροτεχνήματα!!!  Για 2 μέρες όλη η πόλη ήταν γεμάτη με χρησιμοποιημένα βεγγαλικά. Κυριολεκτικά πρέπει να δόθηκε μια περιουσία για την αγορά τους.

Πέρα απ’ αυτό όμως, η αύρα που σου χαρίζει, η σαγηνευτική παλιά πόλη, τα πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία, η βαριά ιστορίας της και η Γερμανική οργάνωση σε θέματα που εμείς εδώ είμαστε πολύ πίσω(βλέπε καθαριότητα, βόλτες με το παιδικό καρότσι χωρίς προβλήματα, τάξη στους δρόμους και στα πάρκινγκ κτλ κτλ) κάνει τη Νυρεμβέργη έναν προορισμό ιδανικό για μια διαφυγή από την καθημερινότητα.

4-5 μέρες το λιγότερο πιστεύω πρέπει να τις διαθέσετε για να την εξερευνήσετε καλά. Οι τιμές σε γενικές γραμμές είναι φυσιολογικές και οι άνθρωποι φιλικοί και φιλόξενοι.

Να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τη Δανάη και τον Γιώργο καθώς και τα 3 υπέροχα παιδιά τους για όλη την φιλοξενία που μας προσέφεραν. Κλείνω το κεφάλαιο Νυρεμβέργη με μια φωτογραφία του μικρού μας ήρωα. Καλά ταξίδια σε όλους.

ο Βασίλης και τα παραμύθια του

υ.γ Για σχόλια, παρατηρήσεις , απορίες, ερωτήσεις γράψτε μας από κάτω ↓ και θα σας απαντήσουμε άμεσα

4.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vaso Kapnopoulou
Vaso Kapnopoulou
12 Απριλίου 2020 17:13

Φαίνεται υπέροχη εκδρομη και μια πολύ καλή ιδέα. Ερώτηση: Τα πεζοδρόμια-δρόμοι πως ήταν για το καρότσι? Είδα πολύ πλακόστρωτο και μου θύμισε Ρώμη (μια ταλαιπωρία για το καρότσι μας). Να είστε καλά!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x