Η Αμοργός του απέραντου γαλάζιου

Για δεύτερη  συνεχή χρονιά αποφασίσαμε να κατηφορίσουμε από Θεσσαλονίκη σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Προορισμός μας θα ήταν η Αμοργός, εννιά ώρες ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά. Η διαφορά με πέρσι είναι ότι φέτος πήραμε την απόφαση να κάνουμε αυτές τις διακοπές μας μόνοι, χωρίς τα παιδιά μετά από χρόνια!!!

Την Αμοργό θέλαμε να την επισκεφτούμε εδώ και καιρό. Από τότε που είχαμε δει την υπέροχη γαλλική ταινία ” Απέραντο Γαλάζιο”. Η αφορμή δόθηκε όταν το φθινόπωρο μέσω της φανταστικής εθελοντικής ομάδας Save Your Hood που συμμετέχουμε, γνωρίσαμε εκτός των άλλων και την Μαρία που είναι Αμοργιανή, δουλεύει εκεί τα καλοκαίρια και ζει στη Θεσσαλονίκη τον υπόλοιπο χρόνο. Μας έκανε ανοιχτή πρόσκληση και δε θέλαμε και πολύ να το σκεφτούμε. 7 μέρες, 6 νύχτες, με τη σκηνή οροφής. Ένα διαφορετικό ταξίδι ξεκινάει…

Που είναι η Αμοργός – Πληροφορίες για το νησί

Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Έχει μακρόστενο σχήμα και κατοικείται από 2.000 περίπου κατοίκους. Διαθέτει δυο λιμάνια, τα Κατάπολα που είναι το κύριο λιμάνι κάπου στο κέντρο του νησιού και την Αιγιάλη στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα.

Ο οδικός της άξονας από άκρη σε άκρη είναι περίπου 40 χλμ, σε δρόμους δύσκολους με πολλές στροφές και χωρίς φωτισμό το βράδυ, αλλά με μαγική θέα στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της μέρας. Φανταστικό φαγητό, ευγενικοί άνθρωποι, πολλά και άρτια σηματοδοτημένα μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας, γραφικά καλντερίμια, παραλίες άγριας ομορφιάς στην πλειοψηφία τους, ορεινά χωριά….τι άλλο να ζητήσει κανείς…

Μακρυμάνικα ρούχα και μάσκες θαλάσσης είναι δυο απαραίτητα αξεσουάρ που πρέπει να έχετε μαζί σας καθώς και οι άνεμοι είναι δυνατοί ειδικά στη Χώρα και οι βυθοί είναι ιδανικοί προς εξερεύνηση

Mετάβαση από Θεσ/νίκη – Κόστος

Το κόστος για 2 ενήλικες + αυτοκίνητο ανήλθαν για το πήγαινε έλα κοντά στα 460€.  31+31 τα διόδια, 40+40 τα καύσιμα για πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο με τιμή λίτρου 1.35€. Στα του πλοίου, 37+37(θέσεις ενηλίκων για κατάστρωμα) και 78€ το αυτοκίνητου για το πήγαινε,  42+42(αεροπορικές θέσεις ενηλίκων) και 78 το αυτοκίνητο για το γυρισμό.

Η διαφορά στην τιμή εισιτηρίων του πλοίου για θέση καταστρώματος με αεροπορική θέση είναι μόλις 5€

Οι παραλίες που επισκεφτήκαμε

Λεβρωσός

Μια από τις λίγες παραλίες του νησιού με άμμο. Βρίσκεται 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Αιγιάλη κι άλλα 5′ για να κατέβεις τις σκάλες. Ήσυχη, έχει ομπρέλες προς ενοικίαση  και ταβερνάκι στην άκρη του κόλπου.

Αγία Άννα

 

Μόλις 5′ από τη Χώρα βρίσκεται η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Εκεί όπου γυρίστηκε “Το απέραντο γαλάζιο” και έκανε γνωστή την Αμοργό σε ολόκληρο τον κόσμο. Κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, άγρια ομορφιά, φανταστικός βυθός, περιορισμένος χώρος, πολύς κόσμος βολεύεται στα βράχια δημιουργώντας μια πολύ όμορφη εικόνα. Υπάρχει δωρεάν χώρος πάρκινγκ από όπου μπορείς να κατέβεις σε 2 μικρές παραλίες. Στο αριστερό μονοπάτι βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι με έναν μικρό αιγιαλό και στο δεξί καταλήγεις σε ένα μικρό κολπίσκο με βράχια γεμάτα λουόμενους.

Μούρος

15 χλμ νότια της Χώρας κοντά στα χωριά Βρούτση και Καμάρι, βρίσκεται η παραλία του Μούρου. Μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αμοργού, με ψιλή άμμο και βοτσαλάκι. Δεν είναι οργανωμένη ενώ έχει ένα σεβαστό αριθμό σκαλιών που πρέπει να κατέβεις. Ο βυθός του πανέμορφος, υπάρχουν υποθαλάσσιες σπηλιές που μπορείς να εξερευνήσεις γι’ αυτό να εφοδιαστείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό(μάσκα και αναπνευστήρα).

Νησάκι Νικουριά

Παίρνεις το καΐκι από τον Άγιο Παύλο με κόστος 5€/άτομο και σε 10 λεπτά είσαι απέναντι στο νησάκι της Νικουριάς. Η πρώτη στάση είναι σε μια μικρή παραλία που δε μας ενθουσίασε κι έπειτα σε μια μεγαλύτερη, οργανωμένη κατά το ήμισυ. Υπάρχει καφέ bar και πολλά ακίνδυνα αγριοκάτσικα που ψάχνουν για φαγητό ακόμη και στα πράγματα σου!! Ο δυνατός αέρας είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή, παραταύτα για μας αυτή η παραλία είναι η πιο όμορφη της Αμοργού.

Νησάκι Γραμβούσα

Στο νοτιοδυτικότερο σημείο της Αμοργού, λίγα λεπτά περπάτημα από την παραλία της Καλοταρίτισσας, παίρνεις το καΐκι για το νησάκι της Γραμβούσας. 10 λεπτά η διαδρομή, 5€/άτομο. Άγρια ομορφιά, αρκετός κόσμος, πεντακάθαρα νερά. Ένα τμήμα της είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ με λίγο περπάτημα μπορείς να βρεθείς σε άλλες δυο παραλίες τις οποίες όμως δεν επισκεφτήκαμε.

extra tip : Σε κάποια βράχια της Γραμβούσας θα βρεις άργιλο(σαν πηλός), που είναι βασικό συστατικό στις κρέμες προσώπου. Αξίζει σίγουρα μια επάλειψη. Η διαφορά στο δέρμα σας θα σας εντυπωσιάσει.

Άγιος Παύλος

Μια μικρή παραλία σε γραφική τοποθεσία, 10′ περίπου νότια της Αιγιάλης προς Χώρα. Καθαρά νερά με χοντρό βότσαλο. Από κει ξεκινούν τακτικά δρομολόγια για το κοντινό νησάκι της Νικουριάς.

Καλοταρίτισσα

Στο σημείο που παίρνεις το καΐκι για Γραμβούσα βρίσκεται το απάνεμο λιμανάκι της Καλοταρίτισσας με την πιο αμμουδερή παραλία της Αμοργού. Οργανωμένη όπως βλέπετε και στη φωτογραφία ενώ λειτουργεί καντίνα για σνακ και καφέ. Να δοκιμάσετε την εξαιρετική χειροποίητη τυρόπιτα!

Καμπί

Μια άγριας ομορφιάς και όχι τόσο γνωστή παραλία. Κατεβαίνοντας το δεξί μονοπάτι της Αγίας Άννας, παίρνεις το παραθαλλάσιο δρομάκι . Σε 10′ περίπου φτάνεις στην παραλία Καμπί που περιλαμβάνει 2 κολπίσκους μοναδικής ομορφιάς με χοντρό βότσαλο. Εκεί θα συναντήσεις και αρκετούς γυμνιστές.

Τι άλλο να κάνετε στην Αμοργό

Η Μονή της Χοζοβιώτισσας

Όπως μας είπε ο πάτερ Σπυρίδων, η Αμοργός ζει από τη Μονή της Χοζοβιώτισσας. Οι ντόπιοι βέβαια ξέρουν καλύτερα αν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά είναι γεγονός πως εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη Μονή καθημερινά και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες. 300 σκαλοπάτια για να ανέβεις αλλά η κούραση σου ανταμείβεται με τις μοναδικές εικόνες που θα αντικρίσεις όταν φτάσεις. Ρακί και λουκουμάκι προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες ενώ υπάρχει και ενημερωτικό φυλλάδιο για οποιαδήποτε πληροφορία θέλεις να μάθεις. Όπως μας είπε χαριτολογώντας ο πάτερ, “ρωτάνε όλοι τα ίδια πράγματα, έχω κουραστεί να δίνω ίδιες απαντήσεις οπότε αν έχετε απορίες πάρτε αυτό το φυλλάδιο και ενημερωθείτε 🙂 “.

Στην είσοδο υπάρχουν μακριά παντελόνια για τους άντρες και φούστες για τις γυναίκες καθώς για να μπεις πρέπει να έχεις μια ευπρεπή εμφάνιση.

Καλύτερη ώρα να επισκεφτείς τη Μονή είναι με το άνοιγμα της στις 09:00 το πρωΐ. Ηρεμία, λίγος κόσμος και όχι πολύ ζέστη. Στις 13:00 η Μονή κλείνει και ξανανοίγει στις 17:00 ως τις 19:00

Για περισσότερες πληροφορίες ρίξτε μια ματιά 

Ναυάγιο

Το ναυάγιο του πλοίου «Ολυμπία» βρίσκεται μισοβυθισμένο σε έναν ήσυχο κόλπο στη νοτιοδυτική Αμοργό, στην περιοχή Καλοταρίτισσα. Ήταν Φεβρουάριος του 1980 όταν προσάραξε και τελικά ναυάγησε.

Ορεινά χωριά Θολάρια – Λαγκάδα

Δυο πανέμορφοι ορεινοί προορισμοί κοντά στην Αιγιάλη. Δυο χωριά με υπέροχα σοκάκια, καφενεδάκια και ταβερνάκια.

Μικρά, λευκά σπίτια, της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, καμάρες και στενά ασβεστωμένα δρομάκια αποτελούν τον μικρό αλλά γοητευτικό «λαβύρινθο» του οικισμού των Θολαρίων. 150 περίπου οι μόνιμοι κάτοικοι του.

Η Λαγκάδα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αμοργού 7 χλμ από τα Θολάρια και 4 από τον Όρμο της Αιγιάλης. Καρδιά του οικισμού είναι το καφενείο της Λόζας μπροστά στο οποίο βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία με όμορφα μαγαζιά και ένα μικρό μπακάλικο.

Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε και να περπατήσετε στα δυο αυτά χωριά, να χαθείτε στα σοκάκια τους, να πιείτε τον καφέ σας και να φάτε πραγματικά καλό φαγητό σε λογικές τιμές στις υπέροχες ταβέρνες.

Υπάρχουν πάρκινγκ οπότε το παρκάρισμα δεν θα είναι πρόβλημα.

Να χαθείς στα σοκάκια της Χώρας

Η Χώρα βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, 6 χλμ από τα Κατάπολα και 15 από την Αιγιάλη. Είναι χτισμένη στα 350 μέτρα υψόμετρο. Διαθέτει την καλύτερη νυχτερινή ζωή του νησιού με πολλές επιλογές σε φαγητό, ποτό αλλά και ψώνια. Απαραίτητο το μακρυμάνικο ακόμη και το καλοκαίρι γιατί λόγω των αέρηδων η δροσούλα είναι αισθητή.

Δίκαια θεωρείται από τις ωραιότερες χώρες των Κυκλάδων. Eίναι χτισμένη γύρω από το Βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου ενώ το κλειδί για να μπείτε στο κάστρο το αναζητάτε στα τοπικά καφέ στην πλατεία της Λόζας.

  • Στη Χώρα υπάρχουν 3 πάρκινγκ, 1 στην πάνω πλευρά και 2 στην κάτω.

Κατάπολα – Ξυλοκερατίδι

Τα Κατάπολα είναι το κεντρικό λιμάνι της Αμοργού και χωρίζεται στους οικισμούς Κατάπολα, Ραχίδι και Ξυλοκερατίδι. Στη μέση του κόλπου υπάρχει μια μικρή αμμουδερή παραλία ενώ απέναντι από το λιμάνι βρίσκεται το γαλήνιο ψαροχώρι Ξυλοκερατίδι που είναι και το πιο γραφικό μέρος της περιοχής .

Άγιος Γεώργιος ο Βαλσαμίτης

Η όμορφη αυτή εκκλησία βρίσκεται 10 λεπτά από τη Χώρα προς την κάτω μεριά του νησιού στη δεξιά πλευρά. Περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση και είναι χτισμένη στη θέση αρχαίου ναού αφιερωμένου  σύμφωνα με τους μύθους στον θεό Απόλλωνα. Εντύπωση μας έκανε η πολύ ζεστή φιλοξενία του ιερέα, προσφέροντας μας καφέ, ρακί, νερό και κουλουράκια.

Να περπατήσετε στον Στρούμπο

Στη Λαγκάδα παίρνουμε το μονοπάτι (20 λεπτά περπάτημα)από τη Λόζα και κατηφορίζουμε προς το φαράγγι. Ακριβώς απέναντι μας αντικρίζουμε το Στρούμπο. Το χωριό είναι ερημωμένο από μόνιμους κατοίκους αλλά τα τελευταία χρόνια η αγορά κάποιων σπιτιών από ξένους και οι πολύ καλές αναπαλαιώσεις που έχουν κάνει κρατώντας ευτυχώς την γραφικότητα και παράδοση της αρχιτεκτονικής του τόπου του έδωσαν ξανά την λάμψη που του αξίζει.

Το χωριό είχε τα παλιά χρόνια 12 σπίτια και 13 φούρνους. Την εποχή εκείνη το κάθε σπίτι είχε τον δικό του φούρνο που έψηνε το ψωμί και το φαγητό του. Ο 13ος είχε γίνει για να υπάρχει σε περίπτωση ανάγκης!!. Από τότε έχει μείνει σαν «Ο Στρούμπος με τα 12 σπίτια και τους 13 φούρνους».

Οδηγείστε από Χώρα προς Αιγιάλη

Να οδηγήσετε απογευματινές ώρες από Χώρα προς Αιγιάλη ή το αντίθετο. Η θέα στο Αιγαίο, το μαγικό ηλιοβασίλεμα, τα αγριοκάτσικα στο δρόμο, συνθέτουν μια πολύ ευχάριστη διαδρομή παρά τις στροφές και τη χαμηλή ταχύτητα.

 

Στο χωριό  Ποταμός για υπέροχη θέα

Δίπλα από τον όρμο της Αιγιάλης, 1 χλμ ανηφορικός δρόμος βρίσκεται το χωριό Ποταμός. Αξίζει μια σύντομη επίσκεψη για την υπέροχη θέα. Υπάρχει και μονοπάτι που σε οδηγεί μετά από αρκετή ώρα περπάτημα στη Χώρα

Πεζοπορίες

Η Αμοργός ενδείκνυται για πολύ περπάτημα. Εμείς λόγω της κατάστασης του Γιώργου με το πόδι δε θέλαμε να το ρισκάρουμε. Υπάρχουν 8 πολύ καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια. Για περισσότερα διαβάστε εδώ

Φαγητό 

Η Αμοργός φημίζεται για το εξαιρετικό της φαγητό. Όπου κι αν φάγαμε ευχαριστηθήκαμε την Αμοργιανή κουζίνα και σας συστήνουμε όσα μαγαζιά επισκεφτήκαμε και μείναμε πλήρως ευχαριστημένοι.

Καφενείο -Ταβέρνα Πάρβας – Χώρα : Η πιο ωραία ταβέρνα του νησιού κατά την άποψη μας. Μεγάλες μερίδες, τέλεια κρεατικά, τέλεια φάβα και πολύ καλές τιμές. Πολύ ευγενικά τα κορίτσια που μας εξυπηρέτησαν. Βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας όπου σταματάνε τα κτελ.

Καλή Καρδιά – Θολάρια : Ένα μικρό μεζεδοπωλείο στα σοκάκια του χωριού σε ένα πολύ γραφικό μέρος με μικρά τραπεζάκια. Eξαιρετικό φαγητό σε λογικές τιμές, πολύ ευγενικό προσωπικό, από τα πιο γνωστά μαγαζιά της Αμοργού. Προτεινόμενη ώρα επίσκεψης γύρω στις 19:00. Αν πάτε αργότερα πολύ πιθανό να περιμένετε για να αδειάσει κάποιο τραπέζι. Η φάβα όλα τα λεφτά!

Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο – Αρσεκίνη : Εξαιρετική ταβέρνα με πολύ ωραίο φαγητό. Αν και περιμέναμε κοντά στη 1 ώρα για τραπέζι τελικά άξιζε η αναμονή. Μια οικογενειακή επιχείρηση που στην πορεία τον χρόνων έγινε ένα από τα πιο δημοφιλές στέκια του νησιού. Αν πάτε βράδυ απαραίτητο το μακρυμάνικο.

Ψαροταβέρνα Γιουκαλί – Ξυλοκερατίδι : Όμορφη ψαροταβέρνα με πολύ ωραίο φαγητό και απίστευτα ευγενικό προσωπικό. Φάγαμε λιγκουίνια με μύδια, σαρδέλες παντρεμένες και χωριάτικη σαλάτα, όλα θαυμάσια. Τιμές λογικές. Πιθανή η αναμονή τις βραδινές ώρες.

Το λιμάνι της κυρά Κατίνας – Αιγιάλη : Mια από τις παλιότερες ταβέρνες της Αμοργού. Σταθερή αξία εδώ και χρόνια. Μαγική θέα αν καθίσετε στην ταράτσα του μαγαζιού, το φαγητό υπέροχο όπως και η ψημένη ρακί.

Falafel – Αιγιάλη : Σε υπέροχη τοποθεσία σ’ ένα σοκάκι της Αιγιάλης βρίσκεται το falafel. Το όνομα πιστεύω πως αδικεί το μαγαζί καθώς ότι δοκιμάσαμε(εκτός από φαλάφελ) ήταν πάρα πολύ νόστιμα.

Καφενεία – Ζαχαροπλαστεία

Ζαχαροπλαστείο Νικόλας – Θολάρια : Ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο 31 ετών λειτουργίας. Σερβίρεται και πολύ ωραίο πρωινό. Πορτοκαλόπιτα, ραβανί και κανταΐφι που δοκιμάσαμε πραγματικά τέλεια και ολόφρεσκα προς 2.5€ το τεμάχιο. Εξαιρετικός οικοδεσπότης ο κύριος Νίκος.

Καφενείο Κληματαριά – Βρούτση : Σε μια απίστευτη τοποθεσία στο χωριό Βρούτση βρίσκεται το καφενείο Κληματαριά. Πρέπει να διαθέτεις μπόλικη υπομονή για να φας. Εμείς τη βγάλαμε με ψημένη ρακί. Είχε πολύ κόσμο όταν πήγαμε και το προσωπικό μόλις δυο άτομα. Παραταύτα σας το προτείνουμε για πρωινό καφεδάκι. Ξανατονίζω πως όλο περιβάλλον είναι μαγικό.

Καφέ Μπαρ Γιασεμί – Χώρα : Από τα ωραιότερα καφέ μπαρ της Χώρας. Μοντέρνο μαγαζί με άποψη, ωραίος καφές, συνδυασμοί πρωινού με την ομελέτα να κάνει τη διαφορά. Μόνο αρνητικό ο χρόνος αναμονής ακόμη και για ένα απλό πρωινό (ψωμί με μαρμελάδα)

Καφέ ταβέρνα Ο Νίκος – Λαγκάδα : Ήπιαμε τον καφέ μας αλλά το συστήνομε για το εξαιρετικό στήσιμο και το ωραίο φαγητό που μας είπαν οι ντόπιοι πως διαθέτει

Αμοργός – Λίγα λόγια για την εμπειρία μας

Η Αμοργός του απέραντου γαλάζιου είναι αδιαμφισβήτητα ένα από ωραιότερα νησιά του Αιγαίου. Επτά μέρες ήταν αρκετές για να βιώσουμε την αυθεντικότητα και τη ζωντάνια της.

Το να ταξιδεύεις χωρίς παιδιά είναι κάτι που το είχαμε ξεχάσει. Φέτος όμως το είχαμε ανάγκη και η Αμοργός ήταν η καλύτερη επιλογή.

Όταν ταξιδεύουμε με τη σκηνή οροφής πάντα έχουμε ένα μικρό άγχος για το που θα κοιμηθούμε. Φέτος όμως με τη βοήθεια της Μαρίας δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα καθώς περάσαμε και τις 6 νύχτες λίγο έξω από την Αιγιάλη σε μια μάντρα, μόνοι μας, προφυλαγμένοι από τους δυνατούς ανέμους και με τον ήλιο να μας συναντά νωρίς το μεσημέρι.

Η αλήθεια είναι πως δε συναντήσαμε πολλές οικογένειες. Παρόλα αυτά το νησί αξίζει κάθε κούραση και κάθε ταλαιπωρία για να το εξερευνήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

4.8 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x