Νομός Σερρών-Άγκιστρο, χαμάμ και πέριξ

Σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια περνάμε τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς σε κάποιο χειμερινό προορισμό εντός Ελλάδας. Στην Ξάνθη πέρσι, στα Τζουμέρκα πρόπερσι, στα Ζαγοροχώρια το 2015-2016, στα Μετέωρα πριν 4 χρόνια… Φέτος μιας και ήταν η πιο ταξιδιωτική μας χρονιά εκτός συνόρων, θέλαμε κάτι κοντινό και ξεκούραστο. Το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών ήταν η επιλογή μας. Το όνομα αυτού, Άγκιστρο. Μόλις 10 χλμ. από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γνωστό για τις ιαματικές του πηγές, ήταν η φετινή μας επιλογή για μια τριήμερη απόδραση τις μέρες της αλλαγής του χρόνου.

Το χωριό εκτός από 3-4 πολύ καλές ταβέρνες αλλά και τα εξαιρετικά βυζαντινά λουτρά που διαθέτει, δε σου δίνει τη δυνατότητα για να ξοδέψεις πολύ χρόνο σ’ αυτό. Κοντά στο Άγκιστρο όμως έχει πολλά πράγματα που με αυθημερόν εξορμήσεις μπορείς να δεις.

Οχυρό Ρούπελ

Σε απόσταση αναπνοής από το Άγκιστρο, περίπου 10-15 λεπτά οδήγησης, βρίσκεται το ιστορικό Οχυρό Ρούπελ. Ένα κομμάτι της ιστορίας μας που επιβάλλεται όλοι να γνωρίζουμε. Ο χώρος ανήκει στην εποπτεία του Ελληνικού Στρατού ενώ η συμπεριφορά των στρατιωτών είναι απόλυτα εξυπηρετική. Ο στενωπός του Ρούπελ βρίσκεται ανάμεσα στο όρος Άγκιστρο και στις Μπέλες κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Οι στρατιώτες σε ξεναγούν στο χώρο για 45 περίπου λεπτά ενώ ο επίλογος έρχεται με μια εντυπωσιακή υπόγεια στοά αρκετών χιλιομέτρων(προσβάσιμα είναι λίγα μέτρα), με αναπαραστάσεις των Ελλήνων μαχητών που κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κράτησαν το οχυρό και δεν το εγκατέλειψαν παρά μόνον μετά τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος της περιήγησης, στο ΚΨΜ υπάρχουν αναμνηστικά (μαγνητάκια, βιβλία κτλ.) για όποιον ενδιαφέρεται. Όλη η επίσκεψη είναι δωρεάν, ενώ κατά την είσοδο στο στρατόπεδο, αφήνεις τυπικά μια ταυτότητα στον σκοπό που διακριτικά επιβλέπει την είσοδο και έξοδο των επισκεπτών, την οποία και παίρνεις κατά την αποχώρηση σου. Αν πας στο Άγκιστρο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το Οχυρό Ρούπελ.

previous arrow
next arrow

 

Σιδηρόκαστρο-Καταρράκτες Ζεστών Νερών-Αχλαδοχώρι

Στο Σιδηρόκαστρο μπορείς να επισκεφθείς το μάλλον παρατημένο Βυζαντινό κάστρο ή αλλιώς Ισσάρι. Δεμίρ Ισσάρι στα Τούρκικα θα πει Σιδερένιο Κάστρο και το έκτισε ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος στην κορυφή του γρανιτένιου λόφου όπου στα πόδια του απλώνεται το χωριό. Πανέμορφη η θέα στο σερραϊκό κάμπο στην λίμνη Κερκίνη και στο Στρυμόνα, το Σιδηρόκαστρο και τον ποταμό Κρουσοβίτη που το διασχίζει.

To Σιδηρόκαστρο από το Βυζαντινό κάστρο

Το Σιδηρόκαστρο από το Βυζαντινό κάστρο

Επίσης υπάρχουν και εδώ ιαματικά λουτρά με θερμοκρασία 43˚C που τροφοδοτούνται από θερμοπηγή. Το Σιδηρόκαστρο αριθμεί 5 με 6 χιλιάδες κατοίκους με τον πληθυσμό του να μειώνεται σημαντικά καθώς πριν μια δεκαετία αριθμούσε διψήφιο νούμερο.

Στο δρόμο για το Αχλαδοχώρι, αξίζει μια στάση(ακόμη και για βουτιά αν έχει ζέστη) στους καταρράκτες των Ζεστών Νερών. Είναι πάνω στο δρόμο βγαίνοντας από το Σιδηρόκαστρο. Ο ένας είναι φυσικός και ο άλλος τεχνητός ενώ υπάρχει και μια ξύλινη βάση για να απολαύσεις το μυστηριακό θέαμα.

Ο καταρράκτης των Ζεστών Νερών

Αντίθετη λήψη, δίπλα από τον καταρράκτη

Συνεχίζοντας επισκεφθήκαμε το Αχλαδοχώρι για καφεδάκι όπου και μάθαμε για το έθιμο της “σίρνιτσας” δηλαδή το άναμμα τριών μεγάλων φωτιών σε διάφορες γειτονιές του χωριού το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Επίσης μέσα κι έξω από το Αχλαδοχώρι μπορείς να δεις ούτε ένα, ούτε δυο αλλά εννιά τοξωτά γεφύρια!

0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x